Page 62 - #06nl-00-num6-lowres

This is a SEO version of #06nl-00-num6-lowres. Click here to view full version

« Previous Page Table of Contents Next Page »

62 VINO ! | N°6 | DECEMBER 2014 - JANUARI 2015

VINESSE IN EEN NIEUW KLEEDJE

Vinesse in Temse steekt sedert enkele maanden in een nieuw kleedje. Het ziet er erg fris uit, ergens tussen artisanaal en industrieel. Vleugje design, eenvoudig smaakvol. Jean-Paul Remon startte in 1996 met Vinesse. Dat gebeurde eerst halfijds, zodat hij zich verzekerd wist van een inkomen, maar vanaf 2003 heef hij zich helemaal gesmeten. “Als ik nu terugkijk op die periode, vind ik belangrijk dat ik begonnen ben uit passie,” zegt Remon. “Want bij wijnhandelaars die net zo goed tapijten kunnen verkopen, heb ik zo mijn twijfels.” Hij werd aangesto-ken door zijn schoonvader. “Het was de goede tijd dat er regelmatig een fes Petrus of Vieux Château Certan op tafel verscheen. Maar ik kreeg de microbe pas echt goed te pakken toen ik Bourgogne ontdekte. Zo ben ik ook begonnen, met enkel Franse wijn. Maar ben ook gauw verder gaan kijken. Amerikaanse wijn en zo. In het begin was het ook lekker geld verdienen met grote klanten uit de farma-sector.”

Vinesse is opgestart met 4 partners die Remon gaandeweg heef kun-nen uitkopen. “Het is waar dat het nu moeilijker is om dure wijnen te verkopen. We verkopen anno 2014 nog evenveel fessen als op ons hoogtepunt, maar we draaien minder omzet. Maar de mensen komen stilletjesaan terug. Zij die vijf jaar geleden hun kelders vulden en vonden dat ze genoeg hadden, staan nu weer droog. We mogen niet vergeten dat topwijnen het hart van onze business zijn. Het is misschienmaar 5% van de markt, maar het is wel ons terrein. Merkwaardig: 60% vanmijn klan-ten is nieuw en bestelde nog nooit eerder bij mij. Doorverkopen? Wei-nig. 90% van wat ik doe is rechtstreekse import: dat betekent heel wat werk en administratie, maar er is niets zomooi als zelf wijnen ontdekken en aan hun succes in België werken.” Zijn er nieuwe trends? Remon: “Ik zie een Ryanair-syndroom. Mensen gaan op weekend ergens in Europa alsof het niets is. Het kost dan ook nauwelijks iets. De mensen proeven daar Barbera’s, Ribera’s en willen dat hier ook. Het gevolg is een zekere desinteresse voor de klassiekers, om bordeaux niet bij naam te noemen, en een grotere interesse voor wat minder bekend is, zoals de wijnen van Mallorca, Griekenland of Extremadura. Ja, af en toe moet je iets impor-teren waarmee je niet zo gemakkelijk kunt scoren, want daarmee zet je je af tegen wie altijd hetzelfde verkoopt.” (dr)

ÎÎINFO: JEAN-PAUL REMON VELLE 2A, 9140 TEMSE, T. +32 3 711 32 22.

PENFOLD’S, GEMAAKT OM TE RIJPEN

Ooit zagen we Penfold’s in België zowat overal: in de super-markt, bij de cavist. De prijzen gingen van premium-niveau (€10) tot ultra-premium (zeg maar €250 voor een fesje Grange). Tegenwoordig zijn de instapwijnen verdwenen uit het gamma en werd de Grange astro-nomisch duur (meer dan €700). Oorzaak: de uitvoer van Australische grondstofen naar China, waardoor de Australische dollar zo duur werd dat het voor Penfold’s onmogelijk werd om op entry-level te concurre-ren. Men koos dus voluit voor kwalitatieve bewaarwijnen. Het belette ‘RedWinemaker’ Andrew Baldwin niet omBelgië even te bezoeken en zijn beste wijnen mee te brengen naar het toprestaurant De Pastorale. De uitschieters (in onze bescheiden ogen): de witte Yattarna Bin 144 2007, chardonnay met veel fnesse en een prachtige evolutie zonder een spoor van oxidatie. Beslist een Meursault waard, maar hij is dan ook even duur. Een lekker Europees aandoende cru is de Bin 2 Shiraz-Mour-vèdre 2012 een bijzonder karaktervolle en tegelijk frisse gastronomische wijn. Betaalbaar trouwens. Gaan we naar de Shiraz-kleppers dan stippen we deMagill Estate 2012 aan en de single vineyard Barossa Shiraz RWT 2012, met zijn verleidelijke neus en zijn perfect geknoopte fnale. De Grange 2010 dan. Geweldige concentratie, intense kruidentoets, diep aroma van perfect rijp zwart fruit, complex, breed en zuiver in de mond zonder ook maar het minste astringentie en toch is er die monumentale ruggengraat. Bedoeld om vanaf 2035 gedronken te worden. (dr).

ÎÎINFO VOOR BELGIË: VINEPLUS, THYSEBAERT@VINEPLUS.BE

VOOR DE LIEFHEBBERS VAN PIEMONTE

Het verhaal rond Vini Fratelli Ranf uit Zwijnaarde is erg her-kenbaar. Tijdens een gesprek met een goed glas op een koude nieuws-jaarsdag in een familiehotelletje in het hart van Piemonte rijpte al snel het idee om de wijn die er gedronken werd naar ons land te importeren. Nauwelijks twee jaar later, in 2012, en na fink wat voorbereidingen ziet zaakvoerder Reinhold zijn passie voor Italië werkelijkheid worden met de gloednieuwe zaak in Zwijnaarde bij Gent. Piemontese wijn uiteraard met in de portefeuille enkele erg fraaie wijnhuizen. Drie wijnen selec-teerden we uit het ruime gamma :

De Bramaterra Riserva DOC 2007 van La Ronda (€16,50) : ver-fjnde en elegante blend van overwegend nebbiolo aangevuld met croa-tina, bonarda en vespolina. Nauwelijks geëvolueerd, vitaal in het glas met mooi fris fruit, zachte kruiden, ingetogen tannine en vooral erg

V I N O F O L I O

1 2

3

Page 62 - #06nl-00-num6-lowres

This is a SEO version of #06nl-00-num6-lowres. Click here to view full version

« Previous Page Table of Contents Next Page »