Page 48 - #06nl-00-num6-lowres

This is a SEO version of #06nl-00-num6-lowres. Click here to view full version

« Previous Page Table of Contents Next Page »

S P I R I T S S E L E C T I O N

48 VINO ! | N°6 | DECEMBER 2014 - JANUARI 2015

VEEL NIEUWS VOOR

OUDJAAR

NOMAD OUTLAND WHISKY

70 cl - 41.3%

Producent Tio Pepe breidt zijn gamma spirits uit met de Whisky Nomad, een spin-of van de samenwer-king tussen Richard Paterson, master blender van Whyte &MacKay, en Antonio Flores, master blender van Gonzales Byass. We spreken over een blend van 25 single malt whisky’s en 6 graanwhisky’s met 5 tot 8 jaar op de teller die 3 jaar rijpten op sherryvaten in Schotland en nadien naar Spanje verhuisden om er nog eens 12 maand op vaten Pedro Ximenez (zoete sherry) te rusten. Dat laatste maakt het bijzonder, want normaal verhuizen de lege vaten richting Schotland. Hier verhuisd de whisky dus richting Spanje, meer bepaald naat Jerez de la Frontera, waar normaal de sherry rijpt in een schimmelrijke (for) omgeving van de zee.

Gonzales Byass heef ook een naam bedacht voor dit procédé, namelijk ‘Outland Whisky’, ‘Born in Scot-land and Raised in Jerez’. Allicht het begin van nog meer Outland-producties. De whisky is zacht met een toets van gedroogde vruchten, honing en een vleugje Pedro Ximenez. Dit is een fraaie en zachte introductie in de whiskywereld en nog betaalbaar ook.

CAVISTENPRIJS €35.90 | VERDELING : CINOCO

D O O R T H I E R R Y H E I N S

CRAIGELLACHIE LAST GREAT MALTS

13 years – 70 cl – 46°

John Dewar & Sons Ltd. (onderdeel van Bacardi Limited), lanceert een reeks nooit eerder vrijgegeven single malts. Het gaat over ABERFELDY®, AULTMORE®, CRAIGELLACHIE®, THE DEVERON® en ROYAL BRACKLA®, die het daglicht zullen zien onder de noemer de ‘Last Great Malts’. Generaties lang werden deze exquise whisky’s gedistilleerd en ongestoord te rusten gelegd op eiken vaten. Nu zullen whiskyliefebbers over de hele wereld de kans krijgen om de single malts in hun puurste vorm te proeven.

Stephen Marshall, global brand director malts binnen Bacardi Limited wil met de Last Great Malts de aandacht vestigen op de basismalts die tot nog toe enkel werden gebruikt voor Dewar’s en William Lawson’s blends. Craigellachie is een ‘oude’ nieuwe naam binnen de wereld van de single malts. De distilleerder blijf trouw aan zijn traditionele productiemethode, die onder andere het gebruik van ‘wormtubs’ omvat; spi-raalvormige koperen waterbuizen die de spirit afoelen. Craigellachie werd in 1891 al omschreven als een ‘uitdagende’ Speyside en toen reeds als ‘rustiek’ bestempeld, omdat er niet werd toegegeven aan trends. Single malt liefebbers zullen Craigellachie prijzen om zijn ietwat zwavelachtig, smakelijk en indringend karakter. Er wordt gebotteld in een 13 en 17 jaar oude variant en een gelimiteerde 23­-jarige.

CAVISTES €33,99 | DISTRIBUTION : BACARDI

Page 48 - #06nl-00-num6-lowres

This is a SEO version of #06nl-00-num6-lowres. Click here to view full version

« Previous Page Table of Contents Next Page »