Page 47 - #06nl-00-num6-lowres

This is a SEO version of #06nl-00-num6-lowres. Click here to view full version

« Previous Page Table of Contents Next Page »

DECEMBER 2014 - JANUARI 2015 | N°6 | VINO ! 47

“Dronken van een vriendschap en dronken

van de champagne kunnen hand in hand

gaan. Alles hangt ervan af hoe men rea-

geert,” aldus de schrijfster.

“Champagne laat grote ontladingsmomenten toe, confdenties die er anders nooit zouden komen. Champagne neemt ons mee in een avon-tuur. Met Pétronille ben ik in Parijs foliekes gaan doen, ongeregeldheden. En daarbuiten ook. De bubbles trekken ons mee in een soort rage.” En dat gebeurt overal, behalve in Londen, waar de ‘gezellinnen’ zich tevreden moesten stellenmet een Guiness. “Het is niet zo dat champagne hoort bij bepaalde plaatsen. Al past hij wonderwel bij een stad als Parijs. Ik weet wel dat heel wat mensen een hekel hebben aan Parijs, omdat het een stad is die gewelddadig uit de hoek kan komen. Maar ze verdient haar naam ‘lichtstad.’ Zoals de champagne de naam ‘lichtdrank’ verdient. De band tussen de twee is zeer sterk. Wanneer je tot een cocktail komt van die drie soorten van dronkenschap, de champagne, de vriendschap en Parijs, dan kan je strafe toeren verwachten.”

In het Ritz aanbeland, een wereld die duidelijk niet de wereld is van Pétronille, beschrijf Amélie Nothomb de luxe, het exclusieve karakter dat geassioceerd wordt met de champagne: een wijn die voor sommigen onbereikbaar is. “Dat is jammer genoeg een feit. Lekkere champagne is niet goedkoop. Dat is een onrechtvaardigheid, maar ik probeer door deze roman toch zoveel mogelijk mensen aan te zetten om eens een lekker glas champagne te drinken. Zij die beweren dat ik het alcoholisme promoot, antwoord ik dat je inderdaad best niet te veel drinkt. Maar als je het doet, kan je maar beter een heel lekkere fes kraken. Tegenover jongeren die gaan voor comazuipen, stel ik een alternatief voor: kwaliteit. Ook al moet je er een pak duiten voor neertellen. Ik begrijp dat niet iedereen zich een millésimé kan veroorloven, maar voor 29 euro heb je wel al een fes Moët.

Amélie Nothomb een expert? Zou wel eens kunnen. Ze linkt merken met personen, emoties en verlangens. Roederer staat voor haar symbool voor haar heldin. “Voor mij correspondeert elk moment met een cham-pagne. Feestmomenten, culturele momenten. Sommigen gaan samenmet liefde of vriendschap, anderen met troost. Opmerkelijk was de morele schadevergoeding die ze ontving na het interview dat ze afnam van Vivi-enne Westwood voor een vrouwenblad. Westwood dwong la Nothomb om te gaan wandelen met haar hondje! Het damesmagazine waarvoor ze de opdracht aanvaard had om het interview te doen, voelde dat la Nothomb diep geschokt was en stelde een tegengebaar. “Daags nadien,

kreeg ik vier fessen Laurent-Perrier Cuvée Grand Siècle!” En voilà, zaak geregeld.

Autobiografsch? De roman zit misschien wel dichter bij de werkelijkheid dan gedacht. Als we la Nothomb vragen of haar Parijse fat, zoals ze in Pétronille beschijf, veel weg heef van een champagnekelder, bekend ze: “Dat is niet eens zo fel overdreven. Mijn fat is wel groot genoeg omniet overal over de fessen te struikelen, maar ik zal inderdaad niet zo gauw zonder voorraad vallen. Ik ben een adept van de champagne en als schrijfster met een zeker succes mag je gerust stellen dat een groot deel van mijn auteursrechten naar bubbels gaat.”

Pétronille, Amélie Nothomb, uitgeverij Albin Michel ©2014. (16,50 €) Verschijnt in maart bij De Bezige Bij onder de naam Petronilla

Page 47 - #06nl-00-num6-lowres

This is a SEO version of #06nl-00-num6-lowres. Click here to view full version

« Previous Page Table of Contents Next Page »