Page 49 - #06nl-00-num6-lowres

This is a SEO version of #06nl-00-num6-lowres. Click here to view full version

« Previous Page Table of Contents Next Page »

S P I R I T S S E L E C T I O N

DECEMBER 2014 - JANUARI 2015 | N°6 | VINO ! 49

TI ARRANGÉ DE CED ANANAS VICTORIA

0 cl – 32%

Cédric Brément is ‘maître artisan’ en helemaal weg van rum. Zijn oeuvre bestaat uit een gamma van rums op basis van AOC-mate-riaal uit het eiland Martinique, maar dan wel met een extra-ingrediënt : zorgvuldig geselecteerd en natuurlijk gerijpt vers fruit. Het fruitaroma is immers doorslaggevend voor het eindproduct, dat bijzonder succes-vol is. Alle fruit wordt manueel verwerkt en ook de botteling gebeurt met de hand. De Ti Arrrangé de Ced Ananas Victoria bevat een maceratie met ananas uit de Reunie Eilanden en Bourbon vanille uit Madagascar.

Sinds januari 2014 is er een partnership met SCA Fruit de la Réunion, een fruitcoöperatie. Deze groep ijvert voor een kwali-tatieve productie en volgt de regels van de ‘agriculture raisonnée’ om tot een meer duurzame landbouw te komen. De aanpak loont want Ti Arrangé de Ced ‘Ananas Victoria’ werd zopas bekroond met een Gouden Medaille op de Concours Mondial de Bruxelles van de Spirits.

CAVISTEN €32 | VERDELING : PREMIUM SPIRITS

CLÉMENT RHUM VIEUX VSOP 125 STE VERJAARDAG BY JONONE

70 cl – 40%

In Martinique betekent ‘Habitation’ zoveel als een landbouwbedrijf, incluis aanplant, industriële gebouwen en woningen. De ‘Habitation Clément’ heef in het midden van zijn suikerrietsplantage een historische ves-tigingsplaats waar al sedert jaar en dag de rumClément huist. Naast de exploitatieruimten vinden we ook een prachtige botanische tuin en de Fondation Clément voor de promotie van kunst uit de Caraïben. Kortom, het hele bedrijf maakt deel uit van het historische en culturele patrimonium van Martinique.

De Habitation Clément, de enige habitat die open is voor het publiek, onthaalt elk jaar om en bij de 80 000 bezoekers die zowel geïnteresseerd zijn in de rum van het huis als in de Creoolse cultuur. Sinds meerdere jaren nu, laat Rhum Clément het label van zijn iconische oude rum creëren door een kunstenaar uit de Caraïben. Voor de viering van de 125ste verjaardag, viel de keuze op een kunstenaar uit de Dominicaanse Republiek : Jonone – artiestennaam voor John Andrew Perello. Zijn creatie, een kunstwerk dat elementen van de Street Art verbindt met de traditionele kunst van de eilandengroep, zal elk van de 30 000 fessen sieren die over liefst 65 landen zullen verdeeld worden, waaronder België.

Jonone liet al op zijn 17de zijn inspiratie los op de New-Yorkse metro. In 1987 verhuisde hij naar Parijs waar hij het begin van de Franse hip-hop meemaakte en de Street Art hielp lanceren. Vandaag is hij een geziene kunstenaar in tal van galerijen over heel de wereld. De traditionele rum uit Martinique, de oude Clément VSOP, is het resultaat van een blending van verschillende oude rums die rijpten op zowel nieuwe als oude vaten. Vandaar de impressies van kruiden en geroosterde kofe die hem eenmooie afgeronde textuur bezorgen en een fraai evenwicht.

CAVISTENPRIJS €39 | VERDELING : CINOCO

Page 49 - #06nl-00-num6-lowres

This is a SEO version of #06nl-00-num6-lowres. Click here to view full version

« Previous Page Table of Contents Next Page »