Page 46 - #06nl-00-num6-lowres

This is a SEO version of #06nl-00-num6-lowres. Click here to view full version

« Previous Page Table of Contents Next Page »

Amélie Nothomb is een van de meest intrigerende romanschijfsters van ons land. Als ambassadeursdochter voelde ze zich nergens thuis en begon ze als jonge vrouw te schrijven om haar eenzaamheid te verdrijven. Haar debuutroman publiceerde ze op haar 25 ste . Het werk droeg de vreemde titel ‘Hygiëne van de Moordenaar’. Eén jaar later, omwille van het succes, kreeg het al een opvolger: ‘Vuurwerk en Ventilators’. Ze deed opmerkelijke uitspraken, ondermeer over haar eetgewoonten. Rot fruit dat niemand wilde, was haar lievelingskost. Vandaag, 23 jaar later heeft ze ook precies 23 romans op haar actief en leeft ze vooral in Parijs. Champagne krijgt in haar leven aan aparte plaats. Niet als begeleider van grote gebeurtenissen in het leven, maar om andere redenen. Champagne speelt ook een hoofdrol in haar laatste roman ‘Pétronille’.

“N

ee, voor champagne heb je geen speciale gelegenheid nodig. Ik vind wel dat je champagne niet alleen moet drinken,” zo verklaart Nothomb in La Libre Belgique. “Je hebt niet een ‘ideaal moment’ nodig om hem te drinken, maar eerder ‘een ideaal persoon'.” En die ideale persoon kan dus best wel eens Pétro-nille zijn, het fctieve personage uit haar laatste roman. Een jonge vrouw, zo frêle dat men haar voor een adolescente kan houden en waarmee ze enkele champagne-esbattementen beleef. Je zou kunnen zeggen dat Pétronille de liefde van Nothomb voor de fûte of coupe champagne belichaamt. Champagne als een jong meisje. De nieuwe roman laat de lezer in het ongewisse of het om pure fctie gaat, dan wel om autobio-grafsche elementen.

“Voor Pétronille liet ik mij inspireren door

mijn vriendin Stéphanie Hochet. Dat kan

je als een compliment zien want een goede

champagne drink je niet met iedereen.”

Hun vriendschap blijkt ze even hoog in te schatten als de grote mil-lésimes die ze kraakt doorheen de hoofdstukken van Pétronille. Dron-kenschap is een rode draad in die roman, maar dat moet je niet louter fysiek zien.

DE GRAND CRU IN

SCHRIJFSTER

AMÉLIE NOTHOMB

Page 46 - #06nl-00-num6-lowres

This is a SEO version of #06nl-00-num6-lowres. Click here to view full version

« Previous Page Table of Contents Next Page »