Page 32 - #06nl-00-num6-lowres

This is a SEO version of #06nl-00-num6-lowres. Click here to view full version

« Previous Page Table of Contents Next Page »

32 VINO ! | N°6 | DECEMBER 2014 - JANUARI 2015

Er wordt ook gezegd dat broeder DomPerignon de wijn bijsuikerde omdat hij hem te zuur vond, maar dat was waarschijnlijk middenin een mini-ijstijd. Het succes van deze schuimwijn zit overigens niet alleen in de pure kwaliteit, maar ook in de diversiteit van het terroir en van de druivenrassen.

Waar er in vroegere eeuwen vooral frisse, lichtkleurige rode wijn werd gemaakt op basis van pinot noir en pinot meunier, wordt er voor de productie van champagne tegenwoordig meestal een beroemd wit druivenras toegevoegd: de chardonnay. Van pinot noir wordt gezegd dat hij body en structuur (levensduur) geef aan de wijn. Pinot meunier brengt aroma aan, terwijl de chardonnay zorgt voor elegantie en klasse. Er zijn andere regio’s in de wereld die wer-kenmet dezelfde druivenrassen, maar toch... is het geen champagne. Er is dus nog iets anders in het spel.

Een uniek terroir

Champagne was nooit champagne geworden als er niet die bijzon-dere bodem was. Zelfs in de Champagne kunnen we niet zomaar eender waar druivenstokken aanplanten. Dat gebeurt hoofdzakelijk in drie toplocaties: de Montagne de Reims, de Côte des Blancs en de Vallée de la Marne.

Zoals een parfum

U begrijpt dat keldermeesters in de champagne verschillende ele-menten hebben om hun champagne samen te stellen: drie druiven-rassen en vervolgens ook verschillende regio’s en dorpen waar de wijnen vandaan komen. Bovendien worden de meeste champagnes gemaakt van wijnen afomstig van verschillende millésimes. Een beetje zoals een parfumproducent zijn parfum samenstelt, stelt de keldermeester zijn champagne samen.

Gaat het er altijd zo aan toe? Nee. Dit is de manier waarop de grote huizen werken. Zij beschikken over wijngaarden of leveran-ciers in de verschillende wijnregio’s. De producteur-récoltant werkt enkel met druiven afomstig van zijn wijngoed. Zijn champagne is minder een assemblage, het is meer de weerspiegeling van zijn eigen wingerd. Toch kan ook hij nog altijd spelen met druivenrassen en reservewijnen.

Champagne is dus vooral een merkwaardige wijn en het is dus niet zo verrassend dat deze wijn ook aan tafel voor mooie combi-naties kan zorgen. Maar daar leest u alles over in het artikel van champagne-ambassadeur Peter Doomen.

Page 32 - #06nl-00-num6-lowres

This is a SEO version of #06nl-00-num6-lowres. Click here to view full version

« Previous Page Table of Contents Next Page »