Page 33 - #06nl-00-num6-lowres

This is a SEO version of #06nl-00-num6-lowres. Click here to view full version

« Previous Page Table of Contents Next Page »

DECEMBER 2014 - JANUARI 2015 | N°6 | VINO ! 33

Schenk NV/SA

Chaussée de Tervuren 375 (RO) - 1410 Waterloo T. +32 2 352 04 20

www.schenk.be - schenk@schenk.be

Zeldzame parel

De wijnbouwers van het Huis weten dat ze een zeldzame erfenis in han-den hebben: 2 hectare Pinot blanc van gemiddeld meer dan 50 jaar oud. In heel de Champagne blij-ven er nog amper 100 ha over op een totaal van 34.000. In topjaren maakt Chassenay d'Arce een zuivere Pinot Blanc gemaakt volgens de pure traditionele methode, 5 à 6% gerijpt op hout. De goudgele schittering, de rag belletjes, de complexe neus e frisse, pronte palet zijn de id begeleider van de meest ver kelijke gerechten.

EN HALVE

EUW VOOR HET RESTIGE VAN E CHAMPAGNE

AARDE HUIS CHASSENAY D'ARCE VIERT DIT JAAR ZIJN JAARDAG. ERG GERAFFINEERD EN MET RESPECT VOOR DE PORTIES, ZO WORDT ER GEFEEST, HELEMAAL IN DE LIJN VAN PAGNES ZELF.

ine Girardot, kleindochter van de stichter, vertelt graag hoe het er de te halve eeuw aan toe ging langs de oevers van Arce, waar de wijnbou-van de grootste coöperatieve van de Champagne (qua oppervlakte) de ewerken. We schrijven 1964. Het grootste evenement van het jaar voor n de Coopérative Vinicole des Coteaux de l'Arce is de geboorte van de ée. Als die klaar is, betekent dit dat de rijping achter de rug is, dat de wijn en ouderen in de kelders die de leden zelf uit het krijt houwden. Maar de cuvée moet nog een naam krijgen.

Vroeger was er geen marketingafdeling om uit te dokteren wat de naam zou zijn die heel het imago zou kunnen dragen. In die tijd gebeurde dat zo: Jean, Henri, Mau-rice en de anderen zagen elkaar in bistrot ‘chez Bébette et Gaston’. Daar vond men, na een hartige babbel dat Chassenay d'Arce een originele naam was, die de mensen samenbracht, die voldoende prestigieus en gedurfd klonk. Een naam die goed de ambitie weergaf die de jonge wijnbouwers vooruit stuwde. Waarin de wil vervat zat om samen hun coöperatieve vleugels te geven. Verbonden met hun aarde, want de Arce is tenslotte de rivier die langs hun wijngaarden vloeit.

Intussen zitten we aan de derde generatie en aan de naam werd niet getornd. Dat hoefde ook niet want alles ging voorspoedig, het huis groeide en stond bij zijn groei open voor vernieuwing, zodat men bij de besten kon blijven. Bewijs: de schitterende nieuwe vatenzaal waaraan nu de laatste hand wordt gelegd.

In de wijngaarden groeit vooral de Pinot Noir. Omdat de vallei van de Arce zich daartoe leent. De druif heef hier fnesse, frisheid en elegantie. Voeg daar de inzet en het vakmanschap van het leden aan toe en u begrijpt hoe men tot de heerlijke feestwijn komt. Ook na de oogst van dit jaar zag oenoloog Brice Bécard dat het goed was. “Fruit, frisheid, volume en materie, fjne structuur, spankracht, lengte... “ De weergoden worden gedankt.

Page 33 - #06nl-00-num6-lowres

This is a SEO version of #06nl-00-num6-lowres. Click here to view full version

« Previous Page Table of Contents Next Page »