Page 18 - #06nl-00-num6-lowres

This is a SEO version of #06nl-00-num6-lowres. Click here to view full version

« Previous Page Table of Contents Next Page »

18 VINO ! | N°6 | DECEMBER 2014 - JANUARI 2015

L O M B A R D I J E

Francesco Averoldi

4 DE GENERATIE - 14 HA - 80.000 LESSEN

Francesco produceert, en dat ligt helemaal in zijn discrete aard, klassieke wijn. Ideaal als start voor ons. Toch gunt hij zichzelf ook wat ruimte om te experimenteren. Zo produceert hij een Sedescoi (we proefden de 2009) op basis van rebo, barbera en cabernet sauvignon. Deze cuvée haalt de mosterd bij de techniek van de Amarone della Valpolicella. Resultaat : een krachtige wijn met een verrassend droge fnale. Moeilijk om een betere P/Q verhouding te vinden.

Az Ag Cantrina

6 HA – 30.000 FLESSEN

Misschien is dit wijngoed klein qua opper-vlakte, maar de eigenaar houdt er een grootse flosofe op na. Er wordt hier om te beginnen slechts één DOC geproduceerd. De 5 andere wijnen worden verkocht als ‘eenvoudige’ tafelwijn of landwijn. Dat geef Diego Lavo veel vrijheid om wijnen te creëren naar eigen

inzicht. Hij houdt van karaktervolle, zuivere wijnen met hoogtonige zuren. Onze voorkeur ging uit naar een witte RiNé 2012, een blend van riesling en chardonnay, met een mooie minerale expressie. In rood werden we verrast door een krachtige, fruitige en fjne Nepomuceno 2008 op basis van Merlot, Marzemino en Rebo.

Az Ag Zuliani

23 STE GENERATIE– SINDS 1589

Eer de stoppen eraf gaan, nodigt dochter-oenologe Lucia ons uit om het huismuseum te bezoeken dat gesticht werd door haar voorouder-lijke familie, waarvan al sprake was in het Venetië van 741. Maar niet-tegenstaande dat glorierijke verleden, schept Lucia er een genoegen in om niet alleen de klassiekers te produceren, maar ook een spumante ‘brut nature’ op basis van 100% Groppello, luisterend naar de naam PAXTIBI. Dat laatste is een knipoog naar de leeuwen van het San-Mar-coplein in Venetië. Het resultaat is apart : de wijn is tegelijk rijk, fris en tanninerijk. De hoge 7 g/l worden perfect toegedekt door de materie in de wijn. Het is de eerste cuvée van de hand van Lucia, die ze beschouwt als haar baby, en het is een schot in de roos. Een wijngids klasseerde hem bij de Top-10 van het jaar.

Franciacortando

Het reisschema neemt ons nu evenmeer naar het zuiden, naar SanMar-tino della Battaglia om precies te zijn, bekend om zijn veldslag. Op 24 juni 1859 was er een trefen tussen Piemontese, Franse en Oostenrijkse legers. Vandaag is het niet langer het bloed van soldaten dat vloeit, maar heerlijke wijn. Elk jaar gaat hier immers in het kasteel van Passirano de ‘Franciacortando’ door. Hierbij worden topchefs uitgenodigd om het beste van zichzelf te geven (met streekproducten), terwijl de gasten hun appetijt opvoeren met een fuitje franciacorta. Maar wat is precies ‘Franciacorta’ ?

• Franciacorta verwierf faam met zijn uitstekende schuimwijnen, méthode traditionelle.

• Men gebruikt enkel de druivenrassen van de Bourgogne : chardonnay, pinot noir en pinot blanc.

• Een minimum van 18 maand “sur lattes” wordt vereist voor de millésimées.

• Het is aanbevolendewijn te drinkenbinnende 3 jaar na eindbotteling. • Voor de stille wijnen worden dan weer Bordelese druivenrassen gebruikt.

• De regio telt exact 108 producenten, verdeeld over 19 gemeenten. • Franciacorta is een DOC sinds 1967 en werd een DOCG in 1995. • Franciacorta betekent in feite ‘taxvrije zone’

Berlucchi

Als we slechts één enkel wijngoed zouden bezoeken, dan zou het Berlucchi moeten zijn en zo geschiedde. In feite is het Guido ­Berlucchi die in 1955 voor het eerst waagde om een schuimwijn te maken. Voorheen pro-duceerde hij al een stille wijn genaamd Pinot di Franciacorta. Samen met zijn oenoloog Franco Ziliani mislukte hij in het begin glansrijk in zijn opzet. Maar het kan verkeren. Zijn idee om een Italiaanse spumante te makenmet de druiven van de champagne kreeg plots voet aan de grond in 1961 toen men het aandurfde om 3000 fessen te produceren. De wijn werd alom gesmaakt. In 1962 werd meteen ook de eerste rosé gemaakt met behulp van Maximilien Himbert. Tegenwoordig worden jaarlijks 15 miljoen fessen geproduceerd.

Behalve de wijnen uit de catalogus presenteerde Cristina Ziliani ons volgende selectie :

• De Berlucchi 1961, knipoog naar het jaar van de creatie van de eerste geslaagde wijn. 50% PN en Ch. Fraaie bubbelvorming, mooi fris en zuiver in de afdronk.

• De Rosé 2008, zelfde samenstelling als de “1961”, iets fruitiger in de neus (framboosjes) en een knappe lengte.

• De Satin 2004, 100% chardonnay en 9 jaar sur lattes : toonbeeld van fnesse et elegantie. Floraal-minerale neus, secundair fruit en erg romig. Ook in de mond zijdeachtig met een nauwelijks waarneem-bare sucrositeit. Een zogenaamde vrouwelijke wijn die vooral door de mannen wordt geapprecieerd.

Bezochte producenten

Leuke tip : gaan genieten van een glaasje Franciacorta in de kelder van Peri-Bigono te Castenedolo. Nadien op de fets springen richting de volgende halte : Cantine Corani. Slechts enkele kilometer ver passeren we toch enkele mooie dorpjes, riviertjes en wijngaarden.

Page 18 - #06nl-00-num6-lowres

This is a SEO version of #06nl-00-num6-lowres. Click here to view full version

« Previous Page Table of Contents Next Page »