Page 17 - #06nl-00-num6-lowres

This is a SEO version of #06nl-00-num6-lowres. Click here to view full version

« Previous Page Table of Contents Next Page »

DECEMBER 2014 - JANUARI 2015 | N°6 | VINO ! 17

L O M B A R D I J E

FOOD AND WINE

EXPERIENCE IN BRESCIA

Of : de koning te rijk in Lombardije

H

et provinciestadje Brescia ligt in het hartje van Lombardije, tussen het Gardeameer en het kleine, maar ho-zo charmante Iseo-meer. Brescia is unesco-werelderfgoed en dat dankt het aan de vele kunstzinnige bezienswaardigheden. Ook de omgeving ademt geschiedenis uit met meer dan 50 oude palazzo’s die werden omgetoverd tot comfortabele hotels. Maar levensgenieters wacht behalve vernieuwde oude glorie ook een lekkere keuken met voorna-melijk producten van lokale bodem.

En dan zwijgen we nog over de wijn. Het oenotoerisme is hier goed ontwikkeld, incluis ettelijke parcours die men per fets, te paard, te voet of met de auto kan verkennen. De vele toerisme- en infobureaus helpen u verder wat dat betref.

Langsheen het Gardameer bestaat er iets als de Bresciaanse kust, gelegen tussen Desenzano en Limone. Hier wordt de Garda Classico geproduceerd. Meer in het centrum van de productiezone Brescia, temidden van de heuvels, vinden we de Valtenesi. Het microklimaat geniet van de afoeling van het meer, waardoor er een interessante ven-tilatie van luchtstromen ontstaat. Ideaal voor wingerd en olijfomen. Langs de ‘Strada del Vino’ snuif en proef u de aroma’s van het land

(Sapori del Garda) en krijgt u volop de gelegenheid om wijndomeinen te bezoeken of te overnachten en te dineren in agriturismo’s. In de grote familie van Garda Classico’s en Valtenesi’s vinden we lekkere en originele wijnen, zoals de Garda Classico Bianco, Rosso en Rosso Superiore, de Chiaretto en de Groppello.

De Chiaretto, lokaal de ‘rosé d’une nuit’ genoemd, wordt geprodu-ceerd met de vroege oogst van 4 druivenrassen : de Groppello, Marze-mino, Sangiovese en Barbera. De schilweking duurt maar één nacht, of soms nog korter : enkele uren, tot men de gewenste kleur, aroma en structuur bekomt. De kunst bestaat er voor de wijnmaker in het ideale moment te kiezen om de most te scheiden van de schillen en pitten. Doorgaans hebben we een fruitige, puntige rosé met wat structuur, die zowel bij het aperitief als bij de antipasti past.

Noem de Groppello gerust de meest typische wijn van het Garda-meer. Hij wordt gemaakt van de gelijknamige druif die endogeen is aan de omgeving van Valtenesi. De Gropello zorgt voor fruitige, frisse wij-nen, die doen denken aan griotte-kers of kriek en vlier met een vleugje kaneel. De aanzet is doorgaans levendig met krokante tannine en een genereuze fnale. Ideaal bij fink gekruide gerechten.

Door Bruno Van Geyseghem

Page 17 - #06nl-00-num6-lowres

This is a SEO version of #06nl-00-num6-lowres. Click here to view full version

« Previous Page Table of Contents Next Page »