Page 12 - #06nl-00-num6-lowres

This is a SEO version of #06nl-00-num6-lowres. Click here to view full version

« Previous Page Table of Contents Next Page »

12 VINO ! | N°6 | DECEMBER 2014 - JANUARI 2015

P I E M O N T E L A N G H E

• Barbaresco 2011: rozenhout, charme, gekonfijt rood fruit, foraal. Frisse kruiden in de mond, bloemen, fris, munt, elegant en toegankelijk.

• Barbaresco ‘Rabajà’ 2010: ingehouden neus, sappig, pitfruit, kofe, kracht, hoge zuren, lengte, terugkeer pitfruit in fnale.

ÎÎ IMP. BELGIE: WINEMAKERSONLINE.BE

Oliveri Mario Roddi

Pas in 2003 is MarioOliveri zelf beginnen bottelen in een overgenomen kelder in Roddi. Zijn wijngoed bestaat uit een lappendeken van kleine percelen, o.a. in La Morra. 2003 was ook het jaar dat zoon Lorenzo in de zaak kwam. Lorenzo vinifeert zijn wijnen het eerste jaar in barriques en laat de assemblages verder rijpen in tonneaux, foeders of cuves. De barbera krijgt 40% nieuwe eik, de barolo 10%. Maar ook de productie van witte wijn is erg belangrijk voor het huis Oliveri.

Onze selectie:

• Langhe Arneis 2013: erg verfrissende aperitiefwijn, sappige citrus en verfjnde zuurtjes.

• Barbera Campii Raudii 2010 Top-Barbera: donkere tint, gekonfjt fruit, torrefactie, concentratie, charme, lekker vet en vlezig, goede lengte. Plezierwijn.

• Barolo Bricco Rocca 2010: echt Barolo-karakter; munt, kofe, com-plex en vol, maar toch fris met stevige tannine, een prima weergave van het wijnjaar.

ÎÎ IMP. BELGIË: O.M. SYNTHESE IN MOESKROEN

F.lli Grasso (Luigi & Alfredo) Barbaresco*

De twee broers Grasso werd een knap domein nagelaten tussen het stadje Barbaresco zelf en Treiso. Alles ademt hier nog de sfeer uit van vroeger. Maar het is zus Elisa die de zaak stuurt: commercie, rondleidin-gen, contacten, de wereld rondreizen. Veel doet denken aan Bourgogne: de kleinschaligheid, de kelders, ja, de rommel. Het domein heef 14 ha in eigendom. Er is een productie van 80.000 fessen, waarvan de helf barbaresco. De overige 50% bestaat uit chardonnay, moscato, dolcetto en barbera. De rijping van de barbaresco gebeurt overwegend op tradi-tionele Slawoonse foeders.

Onze selectie

• Langhe Chardonnay 2006: merkwaardige goed bewaarde chardon-nay, stevige houttoets, meursault-achtig.

• Trej Vino Rosso: (dolcetto-barbera-nebbiolo) zonder oogstjaar. Sap-pig, vet, rijp, met beheerste zuren, goed rijp maar ook perfect droog met voldoende structuur.

• Barbaresco Vallegrande 2011: expressief, sappig, op het fruit, pit-fruit, zuurtjes, uitbundig, pruimpjes na walsen, vijg. Ook wat bitters, overtuigende lengte.

• Barbaresco Vallegrande 2004: mooie evolutie, fruit en sucrositeit zijn mooi versmolten met zuren en tannine. Leuk snoepje.

ÎÎ IMP BELGIË: THE VINE

Ressia Barbaresco

Gelegen op de zuidelijke fank van de cru Canova in Neive. Het famili-ale domein is aan de derde generatie toe met Fabrizio Ressia, die zichzelf een passioneel wijnbouwer noemt. Hij werkt lutte raisonée, fltert niet, klaart niet met eiwit, behandelt alleen wanneer het weer dat gebiedt en vinifeert op de traditionele manier: 10 hl foeders met half Allier-eik en half Slawoonse eik, verder Franse tonneaux voor de beste Barbera’s en Barbaresco (25.000 fessen totale productie).

Onze selectie

• Dolcetto d’Alba ‘Canova’ 2013: mooie neus, zuiver, rood fruit zonde overdreven jammyness of zuren, aardbei, in de mond rond, korrelige textuur.

• Barbera ‘Canova’ 2012: nobele neus, rozenblaadjes, fjn rood fruit. In de mond fruitretour, ook wat bitters.

• Langhe Nebbiolo 2011: erg overtuigende expressieve neus van vio-let en pitfruit, toast, vijg, amandel. Harmonieuze aanzet, sucrositeit maar perfect zuivere afdronk zonder bitter.

• Barbaresco Canova Riserva Oro 2009 :(deels ongeënte stokken) Charmante neus van zoet fruit en amandelen. In de mond erg ver-fjnd, structuur, perfecte verweven elementen, goede tannine. Nectar.

ÎÎ IMP BELGIË : OLIO VINO (HOESELT)

BEZIENSWAARDIGHEDEN EN RESTAURANTS

Bezienwaardigheden zijn er zeker rond Alba. Musts zijn in ieder geval het wijnmuseum in het kasteel van Barolo en de ‘kapel beschilderd door Sol Lewit’ in La Morra.

Bezochte Restaurants:

• Ca’del Lupo (Montelupo Albese): erg sfeervol, modern, betaalbaar, fijne truffelgerechten.

• Le Case della Saracca (Monforte centrum): exuberante maar sfeervolle wijnbar met ristorante op de bovenliggende (tussen)verdiepingen. Lekkere tagliata van Pie-montees rund

• Rosso Barolo (Barolo centrum): klassiek lunchrestaurant in Barolo, traditionele gerechten, eerlijke prijzen.

• Mange (La Morra): nieuw lunchrestaurant in la Morra, met de sfeer van een moderne trattoria. Pleisterplaats voor truffelhandelaars.

• La Crota (Roddi): traditioneel en erg gewaardeerd restaurant met een fabelachtige wijnkelder.

* Barbaresco dat net ten Noorden van Alba ligt, beslaat slechts drie gemeenten: Treiso, Neive en Barbaresco zelf.

Page 12 - #06nl-00-num6-lowres

This is a SEO version of #06nl-00-num6-lowres. Click here to view full version

« Previous Page Table of Contents Next Page »