Page 13 - #06nl-00-num6-lowres

This is a SEO version of #06nl-00-num6-lowres. Click here to view full version

« Previous Page Table of Contents Next Page »

December 2014 | N°6 | ViNo ! 13

v i n o t o p

Géén feest zonder Piemontese wijn oP tafel!

de Belg mag dan wel het ganse jaar door ‘vreemd’ gaan, althans op wijngebied, éénmaal de eindejaarsfeesten er aan komen kiest hij vaak voor vrij conservatief, lees frans. Vino zet het nieuwe jaar ‘anders’ in. dat mag wel eens. met het allermooiste uit het noorden van italië. en wie Piemonte zegt denkt meteen aan Barolo en het (niet eens zo) kleine broertje, de Barbera, maar ook de geraffneerde sparklings van franciacorta... onze conclusie na deze opnieuw monsterproeverij? Volg ons advies en nog nooit zette u het nieuwe jaar zo verrassend in!

De heilige drievuldigheid.

Barolo: Dient deze icoonwijn eigenlijk nog voorgesteld te worden? Reeds in 1860 ging deze grootheid al als ‘wijn van koningen en konin-gen van de wijnen’ door het leven. Erg groot is het productiegebied niet. Zo’n 1.200 ha, vooral in de Langhe heuvels op 250 tot 450 meter hoo-gte, waar één van de mooiste Italiaanse druiven verbouwd worden, de nebbiolo. Het hart van het Barolo gebied is het dorpje La Morra, al kan de wijn ook komen uit een gebied dat zich uitstrekt over 10 omliggende gemeenten. Barolo mag prat gaan op zijn DOCG-status en dient dus te beantwoorden aan fink wat vereisten. De wijn moet minimaal 3 jaar rijpen, waarvan minimaal 2 jaar op hout. De Riserva krijgt zelfs 5 jaar rijping mee. Klassiek is de houtrijping op zogenaamde ‘botte grande’, grote foeders, maar steeds vaker kiezen producenten ook voor (nieuwe) eikenhouten vaten. Traditie versus modernisme, een trend die ook goed merkbaar was tijdens onze proeverij en voor de nodige discussies zorgde. Maar geen nood, welke stijl u ook verkiest, binnen beide segmenten worden heus wel enkele toppers gemaakt.

Barbera: Nog vaak –en meestal onterecht zoals mocht blijken uit onze proeverij– de ‘kleine broer’ van Barolo genoemd. Onzin natuurlijk want er is daadwerkelijk een hemelsbreed verschil tussen de nebbiolo en bar-bera druif. Toegegeven, in een ver verleden was barbera vaak weinig zeg-gend, uiteraard door de veel te hoge rendementen, en leek zijn functie enkel bestemd als bulk- en dorstlessende wijn. Vandaag weet men wel beter. De voorbije decennia is er een ware barbera-revolutie ontstaan en vind je de wijn in diverse stijlen. Of hij nu uit Alba, Asti of Monferrato komt, het maakt weinig uit, de betere exemplaren weten zich te onder-scheiden door een uitgesproken zuurgehalte, knap rood fruit (vaak wordt naar zure kers verwezen) en een gematigd tanninegehalte. En ook hier zie je zowel traditionalisten als modernisten opduiken. De eerste gaan resoluut voor inox of foederfusten, de tweede zien meer baat in

eikenhouten barriques. Het maakt er het aanbod enkel aantrekkelijker op. Wijnen die het misschien niet zo lang uitzingen als de grote Barolo’s maar die – zoals ook al uit onze proeverij mocht blijken – getuigen van een prima prijs/kwaliteitverhouding.

Franciacorta:

Ook wel eens de ‘Italiaanse champagne’ genoemd – sssttt dat mag niet, weten we ook wel… - maar toegegeven, de vergelijking lijkt ons niet geheel onterecht. En Franciacorta is uiteraard onlosmakelijk ver-bonden met de heuvelachtige regio van Lombardije. In een bijzonder gematigd klimaat doen de chardonnay, pinot nero en bianco het hier voortrefelijk. Bovendien moeten de eerste twee druiven volgens het DOCG-statuut voor minimaal 50 procent in de fes aanwezig zijn. Net als in Champagne vindt de tweede gisting op fes plaats en dienen de wijnen minimum 18 maanden (zonder jaartal), 24 maanden (voor rosé en satèn) en zelfs 30 maanden (vintage) te rijpen. De Riserva wijnen worden zelfs 60 maanden gelagerd. De betere Franciacorta wordt gekenmerkt door fraaie fruitaroma’s, toast en patisserieroom, maar voo-ral een uitzonderlijke frisheid die voor een erg vitale en fink nerveuze sparkling zorgt. En al naargelang het type kan Franciacorta uiteraard zowel als feestwijn, honger aanscherpend aperitief of zelfs bij een stevig gerecht.

Rest er nog onze juryleden te danken om zich door een fink pak wijnen te worstelen maar opvallend deze keer, geen enkele klaagzang te horen, enkel tevreden gezichten. En dat mag ook wel eens!

juryleDen:

Docenten: Roeland Verbiest, Vicky Corbeels

Importeurs/agenten: Christophe Heynen, René Couvreur

Journalisten/Bloggers: Pedro Ballesteros MW, Louis Havaux, Dirk Rodri-guez, Bruno Van Geyseghem

Alain Bloeykens

Page 13 - #06nl-00-num6-lowres

This is a SEO version of #06nl-00-num6-lowres. Click here to view full version

« Previous Page Table of Contents Next Page »