Page 39 - Flip num2-2014 nl

This is a SEO version of Flip num2-2014 nl. Click here to view full version

« Previous Page Table of Contents Next Page »

APRIL – MEI 2014 | N°2 | VINO ! 39

april - mei 2014 | n r 2 | Vino ! 39

WIJnGoederen VAn de FAmIlIe de schePPer

(AOP Bordeaux Supérieur, Margaux, Saint-Émilion Grand Cru)

Rabotvins NV – De Mour - Vogelenzang 1 - 9000 Gent

T. 09 225 89 86 - F. 09 224 05 73

Exportverantwoordelijke: Olivier De Schepper ( foto) o.deschepper@rabotvins.com

Eigenares: De Familie De Schepper

Het wijnbouwersavontuur van de Familie De Schepper begon toen vader Emile in 1950 het Château Tour Baladoz kocht in Saint-Emilion. Hij had toen niet kunnen vermoeden dat zijn nabestaanden op een dag eigenaar zouden worden van 52 hectare wingerd in de topappellaties van Bordeaux. Vandaag neemt de derde generatie het roer in handen: Hé-lène De Schepper woont in het Château Haut Breton Larigaudière en is verantwoorde-lijke voor de communicatie. Olivier De Schepper verzorgt de buitenlandse commerciële belangen die reiken van België tot in China.

Verdeling voor België en Nederland: Rabotvins NV.

Château Tayet (AOP Bordeaux Supérieur) Deze Bordeaux Supérieur heeft veel adelbrie-ven. Om te beginnen zijn ligging in de gemeente Macau, in het hartje van de Haut-Médoc en op amper een boogscheut van Margaux. Op een oppervlakte van 10 hectare bestaat de aan-plant voor 60% uit merlot en 40% uit cabernet sauvignon met een gemiddelde ouderdom van meer dan 20 jaar. De wijn wordt deels manu-aal geoogst. Van deze wijn wordt een aparte ‘Cuvée Prestige’ gemaakt die tal van mooie recensies kreeg in o.m. de Guide Hachette en La Revue du Vin de France.

Château Lacombe-Cadiot (AOP Bordeaux Supérieur)

Dit domein werd door de Familie De Schepper in augustus 2004 aangekocht. De aanplant die zowat 13 hectare omvat, bestaat voor 60% uit merlot en voor 40% uit cabernet sauvignon. Het wijngoed is op amper 15 kilometer van Margaux gelegen en beschikt over een klei-slib bodem. De aanpak is traditioneel Medociaans, weliswaar aangepast aan de inzichten van vandaag: volledige ontristing, fermentatie met temperatuurcontrole, 12 maanden rijping.

Château Haut Breton Larigaudière (AOP Margaux Cru Bourgeois)

Voor het vlaggenschip van de familie werd niet op een inspanning gekeken: een aanplant van 10.000 stokken per hectare, een opbrengst die nooit boven de 45 hl/ha uitkomt, temperatuur-controle, groene oogst, ontbladering, minimum 50% nieuwe eik… Het wijngoed bestrijkt 15 hectare (te Soussans, vlakbij Margaux) met een bodem van zand en zandoer, kiezel en klei.

De aanplant: 63% cabernet-sauvignon, 31% merlot, 4% petit verdot en 2% cabernet franc. Deze wijn wordt regelmatig geselecteerd door de meest presitigieuze media.

Château Haut Breton Larigaudière, Margaux Cru Bourgeois 2011

Deze wijn bekoort met zijn diepe kleur, zijn ele-gante neus van rood fruit en zachte kruiden, zijn krachtige aanzet, volle vlezige smaak en elegant frisheid. De lengte van de afdronk geeft een uitstekende indruk van de bewaarcapaciteit van deze wijn.

Château La Croizille (AOP Saint-Emilion Grand Cru)

Op drie kilometer van het centrum van Saint-Emilion, vinden we dit schitterende wijngoed met zijn zuidelijke georiënteerde hellingen op het bekende kalk-kleiplateau van Saint-Emilion. De wingerd strekt zich uit over 5 hectaren, waarvan slechts 1,5 ha voorbestemd zijn voor de eerste wijn. De nieuwe chais en hoofdge-bouw is een architecturaal hoogstandje dat de wereldpers haalde. De aanplant bestaat voor 70% uit merlot en 30% uit cabernet sauvignon. Grasbegroeiing tussen de rijen. 100% manuale oogst en handmatige sortering van de trossen. De hoge gemidddelde leeftijd van de stokken (meer dan 35 jaar) verklaart de lage rendemen-ten (25 hl/ha) maar ook de bijzondere charme van het aroma, de complexiteit en de fnesse van de tannine. Wordt uitsluitend opgevoed op 100% nieuwe Allier-eik. Gemiddelde jaar-lijkse productie: 26.000 fessen. De wijn kreeg positieve recensies in belangrijke wijntijdschrif-ten, Concours en gidsen zoals de International

Decanter (Decanter Award), Wine Challenge, Guide Hachette, Gilbert & Gaillard...

Château La Croizille, Saint Emilion Grand Cru 2011

Rijke neus met een mooie toets van ceder-hout. Aangename impressies van fruittaart en gedroogde vruchten. Knap Saint-Emilion gety-peerd. Expressieve aanzet, retour van zuiver fruit in het palet. Genereus en fris tegelijk, fjn tannineraster. Dit is een uitzonderlijke wijn met een bewaarcapaciteit van minstens 10 jaar.

Château Tour Baladoz (AOP Saint-Emilion Grand Cru)

Dit laatste wijngoed is waar het voor de familie De Schepper allemaal begon. Gelegen te Saint-Laurent-des-Combes, ten zuid-oosten van het centrum van Saint-Emilion, heeft het de Grand Cru status. De 9 hectare van de Tour Baladoz zijn oostelijk georiënteerd en beplant met 80% merlot, 15% cabernet franc en 5% cabernet sauvignon. Gemiddelde leeftijd van de wijnstok-ken: meer dan 30 jaar. De wijn heeft een fraaie geconcentreerde tint, een charmante neus van rood fruit, een fjne houttoets (50% nieuwe eik, 18 maand opvoeding), een krachtige aanzet met een mooie materie op de tong en een fraaie structuur. De wijnen hebben een aanzienlijk bewaarpotentieel (8 à 15 jaar).

Page 39 - Flip num2-2014 nl

This is a SEO version of Flip num2-2014 nl. Click here to view full version

« Previous Page Table of Contents Next Page »