Page 36 - Flip num2-2014 nl

This is a SEO version of Flip num2-2014 nl. Click here to view full version

« Previous Page Table of Contents Next Page »

36 VINO ! | N°2 | APRIL – MEI 2014 36

Vino! | n r 2 | april - mei 2014

AltydGedAcht

AFrique Du SuD

PO BOX 213 - 7551 Durbanville - Afique du Sud - T. +27 (0)21 976 1295

altydgedacht@mweb.co.za - lieva@mweb.co.za www.altydgedacht.co.za

Eigenaar John Parker & Lieva Valkeniers Jaarlijkse prod.: 180 tonnes Sup. du vignoble: 100 ha

Altydgedacht is een ‘family farm’ die al sinds 1698 naast de Tygerberg is gelegen in Durbanville. John en Oliver Parker spelen op een eigentijdse manier in op de velen microklimaatjes die hun wijngaard (100 ha) rijk is. In de wijngaarden vinden we en-kele originele druivenrassen voor de Kaap zoals de barbera, gamay, weisser riesling. Belangrijk blijf voor hen ook de ‘nationale Zuid-Afrikaanse druif, de Pinotage. Een f-losofe van lage opbrengsten vertaalt zich in unieke kwaliteit en dat kunnen reizigers ter plekke nagaan in het fraaie restaurant van de farm (eat@altydgedacht)

Altydgedacht Weisser Riesling, Durbanville 2012: Geen druif die zijn terroir zo goed weerspiegelt als de riesling. Deze riesling is dan ook afkomstig van de koelste wijngaar-den van het domein, waar de zeebries zorgt voor frisheid. Frisheid is ook het codewoord bij de ouverture, samen met meloen, pas-sievrucht en rijpe peer. In de mond hebben we een fjn steekspel tussen zuurtjes en rijp, geconcentreerd fruit. De afdronk is lekker droog met een typerende riesling-mineraliteit. Nauwelijks te geloven dat dit de allereerste riesling is van het Altydgedacht. Hij sleepte meteen een gouden medaille in de wacht.

Andere voorgestelde wijnen: Altydgedacht pinotage

Exclusieve invoerder in België: Kaapwijn Import De Leeuw,

Info: peter@kaapwijn.be

châteAU Bon BAron

AOC Côtes de Sambre et Meuse

Rue E. Falmagne 109 B-5170 Lustin Zoning de voie cuivrée 36 B-5100 Dinant Tel: 081 24 19 19

info@bonbaron.com – www.bonbaron.com Eigenaars : Jeanette & Piotr van der Steen Productie: 250 hl - Totale wijnoppervlakte: 17 ha, verdeeld over 6 wijngaarden

Gelegen in de Maasvallei tussen Profonde-ville, Yvoir en Dinant bouwde Jeanette van der Steen een unieke Belgische wijngaard uit die inspeelt op de lokale klimatologie en op de microklimaten. “Een belangrijke stap was om bij elk perceel de juiste druivenras-sen te vinden,” herinnert Jeanette zich. Via het harde werk verkreeg men intussen de AOP Côtes de Sambre et Meuse, erkend door de Europese Unie. Intussen verliest zij het aspect van de duurzaamheid niet uit het oog. Ze probeert de biologische prin-cipes in de hoogst mogelijke mate toe te passen en alle herbiciden en insecticiden te verbannen. De rode Cabernet Dorsa 2010 werd verkozen tot beste Belgische Wijn van het jaar 2012. In 2013 viel ze opnieuw in de prijzen met de pinot noir.

Bon Baron Pinot Noir, Côtes de Sambre et Meuse 2011

Het vakmanschap van Jeanette laat zich bewonderen in de precieuze Pinot Noir die één jaar rijpt op nieuwe Franse eiken vaten. Deze wijn heeft voldoende materie om dit hout te verwerken, zo merkt u meteen. Een mooie robijnrode tint met een fjn boeket van zacht rood fruit en subtiele tonen van krui-den en toast. In de mond rond tot romig met een mooie retour van bosaardbei en zwarte kers. Perfect rijpe tannine maken deze wijn compleet.

Andere voorgestelde wijnen: een brede keuze uit het overigens grote gamma.

Verdeling in België: Voornamelijk via toprestau-rants en wijnbars

châteAU BertrAnd BrAneyre

AOC Haut Médoc

Rue de la Croix des Gunes 13 - F-33250 Cissac Pauillac

T. Fr 0033 556 59 54 03 - T. Be : 02/466.72.17 Eigenaar: Ludwig Cooreman

Ludwig@cooreman.be -www.bertrand-braneyre.com Jaarlijkse produktie: 50 à 60.00 fessen Oppervlakte: 15 ha

Toen Ludwig Cooreman, oenoloog van opleiding, als succesvol wijnhandelaar zijn droom kon waarmaken door een Château op te kopen tussen Pauillac en St-Estèphe, moest hij geen twee keer nadenken. Hij kocht Bertrand Braneyre in 1993. Hij nam de wijngaard over op aanraden van Jean-Louis Mandrau, voormalig regisseur van Château Latour. Nadien werd de eigendom nog meer gevaloriseerd: wijngaarden, ate-liers, vatenkelder, onthaal, vinifcatie, alles werd onder handen genomen. Gaandeweg werden nog de percelen van Château Tri-gadeuil bijgekocht, zodat men nu over 21 hectare beschikt, waarvan er 16 beplant zijn. In Graves worden ook percelen ge-pacht voor de productie van een (overigens fel bejubelde) witte Graves.

Château Bertrand Braneyre ‘Cuvée Evelyne’, Haut-Médoc Cru Bourgeois 2007

Eigen aan de stijl van het huis is dat de wijnen op de markt worden gebracht wan-neer de tijd rijp is en niet eerder. Deze Cru Bourgeois is een perfect getypeerd als een Haut-Médoc: een toonbeeld van elegantie met rijp zwart bessenfruit, zachte kruiden en een nodele cedertoets. In de mond soepel en genereus, met een mooie rondeur en zijde-achtige tannine. Een frisse toets en een retour van kruiden maken het plezier compleet.

Andere voorgestelde wijnen:

Château Bertrand Braneyre ‘Cuvée Evelyne’, Château Bertrand Braneyre Vielle Vignes, Rembrandt L’Intemporel Blanc de Graves

Exlusieve invoerder: Cooreman wijnen. Info tel: 02 466 72 17

Page 36 - Flip num2-2014 nl

This is a SEO version of Flip num2-2014 nl. Click here to view full version

« Previous Page Table of Contents Next Page »