This is a SEO version of Flipbook VINO NL 1-2012.ok pdf. Click here to view full version
« Previous Page Table of Contents Next Page »13
Garnacha peluda
Een variant van de garnacha die bij sommige wijnbouwers in trek is omdat hij minder alco-holisch is dan de gewone garnacha. De schil bevat ook minder pigment. De naam (‘peluda’) wijst op de ‘harige’ onderzijde van het blad van de wijnstok.
‘Acustíc’ betekent inderdaad ‘akoestisch’ en is in het Ca-talaanse zowat het equiva-lent van ‘unplugged’: zon-der technische hulpmidde-len. “Ik ben er niet op uit om de beste wijn ter wereld te maken,” zegt dirigent en ei-genaar Albert Jané , “Ik wil alleen maar de best mogelij-ke wijn maken van de streek. En daarom werk ik ook en-kel met druivenrassen die van hier zijn: de samso (=ca-riñena) en de garnatxa.” Hij begon pas in 2004 met een klein kapitaaltje en groeide langzaam en stapsgewijs. Zo wist hij een perceel van 2 hectare op de kop te tikken niet ver van de bodega in Marça en beplant met 69 jaar oude garnacha. De 2 hectare brengen amper 2000 kg druiven op. Het perceel werd in vaso’s aangeplant en kan enkel bewerkt worden met de muilezel. Hij betrekt ook druiven van hoger gelegen gebieden, boven de 800 meter. “Dat kost veel moeite: drie uur rijden met de tractor vanaf de bodega, dat is niet niets,” merkt Albert op.
Hij houdt van garnacha. “Ik noem haar de prinses onder de wijn-druiven. Vrouwelijk met een geweldige fnesse als je haar de nodige aandacht geeft.” En ze wordt mooier met de jaren. We ontmoet-ten Albert in volle oogst. Er staat een grote gekoelde oplegger van 30 ton voor de deur om de geoogste druiven fris te houden in af-wachting van de selectie en een eerste maceratie. De wijnen krij-gen een lichte klaring, de rode wijnen worden niet geflterd. Sinds 2007 maakt hij ook een witte wijn.
Proefnotities:
• Acústic Blanc 2010 (geen hout, geen malo, 65% witte garnacha) Erg foraal, gedroogd wit fruit. In de mond expressiever en vooral naar de fnale toe breed met intense kruidentoets.
• Acústic 2009 (60% samso (=carignan), 40% garanacha). Opval-lende frisheid, mooi rood fruit. In de mond vet, romig, pittig, fnale met wilde kruiden.
• Bráo 2009 (70% samso, 30% garnacha; 40% nieuwe eik) Neus met diepte en complexiteit, violet, klein wild fruit. Sappig, puur, grootse structuur. Wijn waarin de harmonie nu al compleet is.
• Auditori 2009 (100% garnacha & garnacha peluda) - prod: 3500 f.). Puurheid, kracht en zijdeachtige textuur. In de mond rond, spicy, fuwelig, creamy, gebrande noten. Verleidelijk tot de afdronk. Mees-terwerk.
Monsant / Tarragona
Acústic Celler
Wanneer we de Middel-landse Zee naar het Zuiden volgen, is het 300 kilome-ter tot de Levant en de wijn-gaarden van Utiel-Requena. Hier vinden we de ‘missing link’ tussen Montsant en Méntrida-Madrid: garna-cha-wijngaarden van 35 jaar oud, in het bezit van Vicen-te Gandía.
Een deel van de productie gebeurt nu organisch bij de-ze reus, al is het maar omdat de Amerikaanse markt dat zo belangrijk vindt. Over de garnacha is men hier minder enthousiast. De hoofdoeno-loog voelt de druif niet zo goed aan en gebruikt hem enkel voor de rosé. Daar is een reden voor: Valencia en Utiel-Requena leggen de laatste jaren graag de nadruk op de lokale bobal-druif.
“Ik ben inderdaad niet zot van Garnacha,” zegt Jose Luis Clara-munt hoofdoenoloog voor de site in Utiel waar voor het huis Vi-cente Gandia alle wijnen van de Valencia-regio worden gemaakt.
Hij is trots op zijn klaringstechniek zonder het gebruik van eiwit, nog zo’n detail waar de Amerikanen belang aan hechten. “Garna-cha afkomstig van stokken van 30 tot 35 jaar maakte tot 2003 wel deel uit van onze topwijn (Generación I). Iemand kwam toen op het idee om de garnacha te vervangen door syrah. Een jury van somme-liers mocht blind kiezen uit de blend met garnacha en de blend met syrah. Men verkoos toen de syrah. Exit garnacha. Maar niets belet ons om dat op een dag opnieuw te doen en de garnacha weer in te voeren.” Tegenwoordig wordt de garnacha ingezet voor de rosado.
“Niet dat ik dat beter vindt,” verduidelijkt Jose Luis, “maar garna-cha wordt internationaal geaccepteerd voor rosé.” Op de proeftafel verschenen een hele reeks wijnen, waaronder erg geslaagde orga-nische monocépages van merlot en cabernet, een degelijke Bobal Unico 2008 en een Generación I 2006 zonder garnacha, maar met bobal, cabernet en syrah. De wijn is goed geknoopt maar heeft een wat uitdrogende afdronk, daar willen we die sommeliers toch even op wijzen. Maar onze aandacht ging vooral uit naar de rosé die tegenwoordig verwend wordt met de kwaliteit van oude garnachastokken.
Proefnotitie:
• El Miracle ‘Music’ 2010. Medium rozerode tint. Neus met aard-bei, framboos, gekonfjt bosfruit. Lichtjes zoete aanzet, vetjes op de tong en romig van textuur. Bittertje in de fnale dat het zoet in even-wicht brengt, mooie droge afdronk.
Utiel-Requena
Vicente Gandía
This is a SEO version of Flipbook VINO NL 1-2012.ok pdf. Click here to view full version
« Previous Page Table of Contents Next Page »