This is a SEO version of Flipbook VINO NL 1-2012.ok pdf. Click here to view full version
« Previous Page Table of Contents Next Page »12
We volgen de vallei van de Ebro en het landschap ver-andert nauwelijks: zach-te heuvels, stille stadjes en vooral tekenen dat het hier zelden regent. Wanneer we na ruim 80 kilometer Ara-gon binnenrijden in het kleine stadje Fuendejalón en de Bodegas Aragonesas ontdekken heerst er nog steeds rust.
“Het succes van deze coöpe-ratieve, die werk biedt aan 1000 families, is te wijten aan het feit dat de directie is blijven zweren bij de autochtone garnacha en niet op de kar is gesprongen van de internationale rassen. We wilden een wijn blijven maken met een eigen identiteit,” aldus commer-cieel verantwoordelijke Javier Sierra . In totaal heeft men 4000 hectare in beheer, goed voor een productie van 8 miljoen fessen. Dankzij de Cordillera Iberico wordt hier de regen weggehouden en noteert men amper 300 mm neerslag per jaar en dat op 4 uur rijden van Bordeaux.
Oenoloog Javier Vela Cuartero bereidde ons een degustatie voor waarbij de 4 verschillende topgarnacha’s (100%) van het huis wer-den voorgesteld – elk met een andere benadering naargelang op-voeding en perceelselectie. Voor de 4 wijnen werd exclusief Franse
eik gebruikt. Waarom? Javier Vela Cuartero: “Wanneer je Ameri-kaanse eik gebruikt, krijg je meer tannine in de wijn omdat het hout zelf tannine afgeeft. Dat past niet bij het karakter van garnacha. Franse eik daarentegen geeft eerder een extra kruidigheid aan de wijn die net wel interessant is.”
Proefnotities:
• Garnacha Centenario 2009 (productie: < 30.000 fessen, 3 maand barrica) Erg puur, expressief, licht van tint en toch genereus, palet met opvallende terugkeer van rood en zwart fruit, leuke toets van zwarte peper in de fnale en zuurtjes die voor frisheid en ele-gantie zorgen. Top.
• Coto de Hayas Reserva 2006 (12 maand barrica – 40 jaar ou-de stokken) Warme kruiden, houtcharme, chocolaté. Klassieker met fraai evenwicht die meteen overtuigt. Smakelijke wijn met een iets lagere zuurgraad.
• Aragonia 2008 (8 maand op eik en 18 maand fesrijping - werd gedecanteerd) Flinke fruitspieren, wilde bloemen en kruiden, struc-tuur, fris. In de mond compact fruit met terugkerende kruiden. Ge-concentreerd zonder overdaad. Stevige tannine.
• Fagus de Coto de Hayas 2008 (productie 75.000 fessen. 9 à 10 maanden eik, zonder jaartal wegens 15% andere jaargangen. Be-doeling: soepele wijn maken met weinig tannine). Eerst discreet met opvallende houtinvloed, na schudden mix van klein wild fruit, bloemen en kruiden. In de mond geconcentreerd, mokka, toast, ge-brande bonen, fraaie structuur.
Campo de Borja /Aragon
Bodegas Aragonesas
Josep Grau werkte eerst in dienst als oenoloog bij verschillende domeinen in Priorat. In 2003 zag hij de kans om in het nabijgelegen
Montsant een frivool kas-teeltje te kopen met interes-sante wijnkelders, genaamd
Mas Figueras (zie ook oe-notoerisme ). In 2008 kon hij ook enkele uitzonder-lijke percelen aan de haak slaan omdat René Barbier ( cfr. Clos Mogador) zich wilde concentreren op Priorat. Josep Grau werkt in lutte raiso-née en hoopt op een dag de switch naar biodynamie te kunnen maken. Klaren of flteren doet hij niet. Dat de garnacha lange tijd onbemind bleef in Spanje, verbaast Josep niet: “We hebben moe-ten wachten tot de Fransen ons toonden hoe het moest. Onze wij-nen waren te alcoholisch, te zwaar.” Nu is er dus meer frisheid en
evenwicht in de wijnen en dat komt niet alleen door de vinifca-tietechnieken, maar vooral door het werk in het veld: oude wijn-stokken en lage rendementen maken de druif interessant. “Ook op het juiste tijdstip oogsten is belangrijk,” voegt Josep er nog aan toe,
“vermits de druif een laag tanninegehalte heeft, moet men oogsten wanneer er nog voldoende zuren zijn.” Hij legt ons uit dat er twee winden belangrijk zijn voor het klimaat van de streek: de Tramon-tan , een landwind die uit het Noorden komt, en de Garbi , die recht uit de zee komt.
Hij werkt met oude garnacha en garnacha peluda , maar heeft ook één hectare oude cariñena die amper 700 liter wijn oplevert. We proefden een kleine verticale:
Proefnotities:
• Dosterras 2009. Erg intens en verleidelijk aroma van kruiden en amandelen. In de mond vol, sappig jammy en gestructureerd. Zon-der een spatje restsuiker.
• Dosterras 2008. Opnieuw expressief openend, maar in de mond strakker en eleganter, met meer zuurtjes in de fnale.
• Dosterras 2007. Frisse kruiden en een aangename, fjngeraster-de textuur, mâche, zijdeachtige fnale. Top.
• Dosterras 2005. Perfect uitgerijpte wijn met versmolten zuren en tannine. Bijzonder smakelijke maaltijdwijn.
•Vespres 2009 (80% garnacha / 20% cariñena). Donkerrode gloed, minder concentratie, nog gereserveerd maar toegankelijk en met een zekere elegantie.
• Vespres 2008 (80% garnacha / 20% cariñena). Al expressiever dan de 2009, smakelijk en harmonieus.
Montsant, Tarragona
Dosterras
We hebben moeten wachten tot de Fransen lieten zien wat je met de garnacha kan doen
De come-back van de garnatxa in Priorat
In Aragon volgen we verder de Ebro tot Zaragoza. Dan steken we de Cordillera over en naderen 200 kilometer verder de kust nabij Tar-ragona. Het vinden we het beroemde Priorat, de appellatie die vrijwel uit het niets oprees zowat 20 jaar geleden en die eerst zweerde bij internationale druivenrassen. Tot men inzag dat men de garnacha (lokaal ‘garnatxa’) nodig had om de wijnen hun ziel terug te geven. Te-genwoordig vindt men er zelfs wijnen van bijna 100% garnacha, zoals de Fra Fort . (zie Vino nr. 3-2011, Ontdekkingen van de Maand ). Priorat heeft natuurlijk de naam overgemediatiseerd te zijn. Reden voor ons om meer aandacht te besteden aan de appellatie die Priorat voor een groot stuk omringd: Montsant. Hier werd de garnacha nooit verloochend.
This is a SEO version of Flipbook VINO NL 1-2012.ok pdf. Click here to view full version
« Previous Page Table of Contents Next Page »