This is a SEO version of Flipbook VINO NL 1-2012.ok pdf. Click here to view full version
« Previous Page Table of Contents Next Page »11
Het Baskische dorpje San Martin de Unx ligt in een deel van Navarra dat de Ba-ja Montaña wordt genoemd. De oudste wijngaarden rond het dorp werden pas enke-le jaren opgekocht door het bijzonder gedreven kop-pel Elisa Ucar en Enrique Basarte , oprichters van Do-maines Lupier.
Beiden zijn van Navar-ra. Hij is landbouwingeni-eur en oenoloog, zij genoot een economische opleiding en werkte voorheen onder-meer bij Enate . Hij bij Chi-vite en Faustino . Niemand verkocht hen het idee van biodynamie, ze evolueerden zelf in die richting en wisten heel precies wat ze wilden toen ze in 2006 hun eerste wijngaard kochten. In zes jaar tijd hebben ze 17 hectare wingerd vergaard, allemaal stokoude garnacha. Na al die tijd leveren de stokken, aangeplant volgens het vaso-principe (bush vine), nog amper 15.000 fesjes op. We spreken dus over een extreem laag rendement van minder dan 7 hl per hectare . In 2008 kochten ze een groot huis in het centrum van de gemeente met een diepe kelder, perfect om met zwaartekracht te werken.
“Zoals op vele plaatsen in Spanje werd vanaf 1970 de garnacha uit-gerukt ten voordele van de tempranillo. Vanaf de jaren ’90 werd dat merlot en cabernet, Tegenwoordig is nog slechts 20% van de aan-plant garnacha in dit gebied,” zegt Elisa. Volgens Enrique komt de druif historisch gezien van Aragon, van onder de berg Montcayo.
Door de hoge ligging (400 à 750 meter) beschouwen zij hun wijn-gaarden als ‘septentrional’, een koeler gebied zoals de noordelijke Rhône. De aanleg op de ruwe heuvelfanken gebeurde destijds in terrassen. De behandeling van de wijngaarden en de oogst gebeurt manueel en dat willen Enrique en Elisa zo houden. Zij zoeken ook geen verdere uitbreiding van hun wijngaard. Volume is niet het doel, kwaliteit des te meer.
In het vinifcatieproces laten Domaines Lupier tot 20% steeltjes toe, soms enkel tijdens de pre-maceratie, afhankelijk van het oogstjaar. Hun garnacha heeft in weerwil van het cliché veel kleur.
“Normaal als je lage rendementen hebt,” verduidelijkt Enrique. Er worden vooral ‘tonneaux’ gebruikt van 500 liter, waarbij hoog-stens 15% nieuwe eik. “We discussiëren onder elkaar echt over al-les, maar over de assemblages van de verschillende cru‘s zijn we het verrassend genoeg snel eens,” zegt Elisa.
We proefden de 2008 van het huis, de eerste oogst die ze helemaal zelf produceerden, na de conversie tot biodynamie.
Proefnotities:
• El Terroir 2008. Dat we deze wijn eerst proeven is vreemd, want de wijn heeft meer body dan de tweede. Prachtig ontwikkelend aroma met vette ondertoon van gemalen noten en na walsen ook gebrande kofe. In de mond gespierd, met veel structuur. Lichtjes aards karakter dat opgetild wordt door een kruidige afdronk, perfec-te tannine. Monumentale wijn.
• La Dama 2008. ‘Dama’ betekent ‘dame’, een verfjnde vrouw, dat is wat de garnacha in de ogen van de auteurs moet zijn. Onweer-staanbaar aroma, charme en karakter tegelijk, verleidelijk en overtui-gend. Zeldzame toets van kamille. Ook weer romig en vet, met on-dertoon van gemalen noten. Gebrande toetsen maar ook fris rood fruit. In de mond genereus en breed geschakeerd, maar ook meer frisse zuren, wat de wijn gracieus maakt.
Navarra (Baskisch gedeelte)
Domaines Lupier
Tussen Bas-kisch Navarra en Aldeanueva de Ebro in La Rioja Baja lig-gen amper 50 km autoweg. 14 jaar geleden werd het do-mein Ruiz-Jimi-nez hier opgezet door Francisco Ruiz Gutiérrez en zijn vader. Beiden hadden van meetafaan een organische wijnteelt voor ogen. Francisco is er niet bij onze pas-sage, wij ontmoetten zijn zus Rocío en de oenologe Aurora Rayo .
In het begin had de familie geen eigen garnacha-wijngaarden. De oudste garnacha’s moesten ze extern aankopen. Dus ja, ook in Rioja wordt wijn gemaakt van garnacha. Ze vonden er heel bij-zondere in een microklimaat dat Valcaliente wordt genoemd, een soort van woestijngebied met enkele vruchtbaardere stroken, rijk aan minerale zouten, klei en kalksteen. In zijn geheel vormt Val-caliente een strook van 11 km bij 2. De wijngaarden liggen inge-sloten in een natuurgebied met veel pijnbomen die een frisse geur
afscheiden die we in de wijnen zullen terugvinden. We zitten hier in de Rioja Baja, je zou denken dat dit gebied dichter bij de ri-vier gelegen is en dus groener oogt, maar het omgekeerde is waar. Er valt nauwelijks regen: 225 mm/jaar. In 2011 viel noch in juli, noch in augustus ook maar één druppel. Voor meer neerslag moet je in de Rioja Alavesa zijn.
Wat hieruit resulteert zijn andermaal uiterst lage opbrengsten: maximum 3 ton/ha en vaak slechts 2 ton of omgerekend een 16 à 25 hl/ha voor de oude wijnstokken. Nieuwe aanplant geeft bijna het dubbele: tot 5 ton/ha. In de kelders valt het originele eikge-bruik op: er wordt vooral gelagerd op Hongaarse eik , met verder ook Roemeense, Franse en Amerikaanse vaten. Oenologe Aurora Rayo geeft de voorkeur aan Hongaars omdat het aroma ervan goed samengaat met wilde bloemen.
Proefnotities:
• Valcaliente Rioja 2010 Rosado (garnacha met tempranillo en graciano) Vet in de neus, rood fruit, lekker kruidige fnish, een maal-tijdrosé.
• Valcaliente Rioja 2008 (garnacha met delen tempranillo en graciano, slechts 13% alc.). Erg expressieve neus van bessenfruit on-dersteund door hout, wilde kruiden en bloemen, garrigue, chocola. In de mond rondeur zonder overdreven vet, zijdeachtige tannine. Mooie gepolijste en frisse fnale
La Rioja Baja
Viñedos Ruiz-Jiménez
This is a SEO version of Flipbook VINO NL 1-2012.ok pdf. Click here to view full version
« Previous Page Table of Contents Next Page »