Page 9 - #06nl-00-num6-lowres

This is a SEO version of #06nl-00-num6-lowres. Click here to view full version

« Previous Page Table of Contents Next Page »

DECEMBER 2014 - JANUARI 2015 | N°6 | VINO ! 9

van te maken.” Inderdaad, nascetta groeide vaak zomaar tussen de nebbiolo of dolcetto en men getroostte zich dus niet de moeite om de druif apart te oogsten. Nu, met de koude maceraties, levert deze druif interessante wijnen op. En het geringe alcoholgehalte wordt nu als een voordeel gezien. Het is een gastronomische wijn, semi-aromatisch van karakter met soms complexe aroma’s van acaciabloesem, tropisch fruit, honing, citrus en kruiden zoals rozemarijn en salie.

De populariteit groeit, want de wijnjournalisten maken in de Baro-lo-dorpen nu tot vervelens toe de opmerking: “U maakt Barolo, leuk, maar maakt u ook nascetta?”

BEZOEK AAN WIJNPRODUCENTEN

Vino nam de gelegenheid te baat om een aantal producenten te bezoe-ken, die werden geselecteerd door Vini del Piemonte. Dit om diverse redenen: bijvoorbeeld omdat ze opkomende sterren zijn, of gewoon omdat ze graag willen exporteren naar België. (LFI= looking for importer)

De familie Stra Gemeente Novello

Deze producent houdt er een knappe agriturismo op na met 5 gîtes (zie kader). Behalve 5 hectare in Novello zelf, heef Stra ook nog 3 hec-tare in eigendom op de heuvels van Barolo. Maar pas vanaf 2015 zullen alle stokken oud genoeg zijn om over de volledige oogstcapaciteit te beschikken. En pas vanaf 2016 wil men hier aan exporteren denken.

Onze selectie

• Om te begin werd ons een 100% nascetta gepresenteerd, genaamd Nas-CëttaOogstjaar 2013. Discreet en lichtjes aards in de neus, maar in de mond genereus, gestructureerd en diep met een brede fnale. • Langhe Rosso ‘Brajas’ 2012 Geslaagde blend van nebbiolo, barbera en syrah. Lichtjes animale aanzet, zwarte olijf, leder, nadien complexer met cassis en kruiden. In de mond soepel, kruidig, aangenaam, lang. (LFI/Contact: www.aziendaagricolastra.it)

Cantine Sansilvestro / Costa di Bussia Novello /Monforte

Deze Cantine werd gesticht door de broers Sartirano (Paolo – marke-ting ; Guido - productie). De Sartirano’s beschikken over eigen wijn-gaarden in Novello (Sansilvestro) en Monforte (Costad i Bussia). In Monforte kochten ze in feite de oude wijngaarden van Luigi Arnolfo op. Er wordt ook een biologische barbera geproduceerd en in Novello is er een aanplant van nascetta.

Onze selectie

• Cantine SansilvestroNascetta ‘Ghercina’ 2013: meer fruitgedreven nascetta: citrus, pompelmoes, forale toetsen ook. Spannende aanzet, goede zuren, witte peper. Afdronk zonder bitter.

• Cantine SansilvestroCoccinella Barbera Piemonte 2013 (bio): soe-pel, charme, vlezig, sappig, lichtjes kruidig, structuur.

• Costa di Bussia ‘Vigna Campo del Gatto’ Barbera d’Alba 2011: houtimpact, interessant, vlezig, fruitig, aangename sucrositeit. • Costa di Bussia ‘Arcaplà’ Langhe 2010 (rosso): volgens oude Arcaplà-techniek gevinifieerd: middenin het fermentatie van de barbera wordt er later geoogste nebbiolo toegevoegd. Neus met veel surcrositeit. Rondeur, vlezig karakter, tannine van nebbiolo in de afdronk.

• Sansilvestro Patres Barolo 2010: charmante neus, krachtig, diep. Enorme structuur in de mond maar met goede tannine.

• Costa di Bussia ‘Bussia’ Barolo 2010: meer ingehouden neus, sap-pig na walsen, aanzet van discreet fruit, harmonieus, krachtige maar gerafneerde tannine, mooie lengte.

ÎÎ SANSILVESTRO WORDT (DEELS) GEÏMPORTEERD DOOR COLRUYT

INFO: WWW.SANSILVESTROVINI.COM

Azienda Agricola Cogno Novello

ElvioCognomaakte furore als chef van restaurant l’Angelo in LaMorra, wat hem in staat stelde eenmooi estate te kopen inNovello in 1990. Hij had ook het schitterende idee om als eerste een perceel nascetta aan te planten. In 1994 werden hier de eerste ‘historische’ 800 fesjes nascetta

DE LAATSTE OOGSTJAREN

Om uw geheugen even op te frissen: deze regio is vooral bekend om haar rode wijnen, de dolcetto, de barbera, de barolo en de bar-baresco. Van de dolcettodruif worden jonge wijnen gemaakt, zelfs primeurwijnen. De barbera mag in september in het jaar volgend op de oogst worden vermarkt. Voor barberesco is dat pas in januari van het tweede jaar volgend op de oogst. Voor barolo tenslotte is dat liefst vier jaar na de oogst (januari). De barolo 2011 mag dus pas in januari 2015 op de markt worden gebracht, niet vroeger. De stevige tannine weet u wel.

Hoe belangrijk zijn de oogstjaren? Erg belangrijk, want de hoofdrol is hier voor blauwe druiven weggelegd. Dolcetto heeft graag vol-doende water, barbera houdt van warmte, nebbiolo houdt van fris-heid, geleidelijkheid en een lange nazomer.

2008 Was een koeler jaar en leverde bijgevolg een mooie, klassieke Barolo op, met relatief weinig alcohol. Iets minder interessant voor barbera.

2009 Relatief warm jaar, goed maar wat atypisch voor de barolo, in het algemeen zeer goed voor de barbera.

2010 Floraler en eleganter dan 2009 met goede aciditeit. Soms ‘wijn voor kenners’ genoemd.

2011 Merkwaardig jaar voor de nebbiolo dat vaak nu al (proef-staal-impressies) charmeert door zijn frisheid en vriendelijke tan-nine. Expressief tot zelfs sexy. Ook de barbera’s zijn overtuigend. 2012 lagere volumes dan normaal, maar soms erg goed. Koeler, zoals 2005. Op ’t einde begon het te regenen. Barbera moeilijk, nebbiolo, complex, maar relatief weinig body. ‘Meer iets voor Canubi,’ werd opgetekend.

2013 Moeilijk, lage volumes. Nebbiolo: goed, klassiek jaar met een prachtig najaar, wie geduld had werd beloond.

2014: Nebbiolo: lage kwantiteit, maar kan een klassiek jaar worden met relatief goede tannine en geen te hoog alcoholgehalte. Ietsje tegenvallend voor de barbera.

TRUFFELS BIJNA HET JAAR ROND

In de Langhe vindt men bijna het hele jaar door truffels. Maar er zijn drie piekperioden. Vanaf midden oktober vindt men er de gegeerde witte herfsttruffel. In het begin, als ze nog zeldzaam is en iedereen ze wil, is ze ook het duurst. Na de feesten, vanaf 2 januari is de witte truffel het goedkoopst. Dan eten de locals ze zelf het meest. Voor truffelliefhebbers is dit het moment om te genieten. Vanaf mei vinden we de lentetruffel en in juli tenslotte wordt er zwarte zomer-truffel gevonden.

Page 9 - #06nl-00-num6-lowres

This is a SEO version of #06nl-00-num6-lowres. Click here to view full version

« Previous Page Table of Contents Next Page »