Page 6 - #06nl-00-num6-lowres

This is a SEO version of #06nl-00-num6-lowres. Click here to view full version

« Previous Page Table of Contents Next Page »

g r a p p i l l é

6 Vino ! | n°6 | december 2014

pedro Bonet:

“op naar een cava Qualificado”

Zowat 30miljoen verkochte fessen cava maken van België ’s werelds tweede belangrijkste exportmarkt, na Duitsland. Zoals bekend is liefst 80% daarvan voor Vlaanderen bestemd. Maar achter deze onwaarschijnlijke cijfers gaat er een realiteit schuil, waarmee Pedro Bonet Ferrer, voorzitter van de Consejo Regulador, zeg maar de appellatie Cava, steeds meer moeite heef. Een kort interview.

Vino: Cava is een succesnummer in België, en toch verschenen jul-lie nog niet zo lang geleden op de markt. Waarom horen we pas de laatste jaren over cava spreken?

Bonet: “De export van cava is inderdaad een recente activiteit. En toch wordt nu al twee derden van de productie uitgevoerd. In totaal gaan 159 miljoen fessen naar meer dan 150 landen. Voor het eerst in 2013 gaven we de champagne het nakijken: zij voerden slechts 145 miljoen fessen uit. Toch hebben we dat moeten bewerkstelli-gen in een korte tijdspanne. Pas in de jaren ’60 verschenen we op de markt in België. En dan nog: het ging in feite om slechts twee pro-ducenten: Codorníu en Freixenet. Maar de naam cava was toen nog niet in gebruik. Natuurlijk betekende de toetreding van Spanje tot de EU in 1986 een grote stap voorwaarts. We hebben ons toen ook moeten aanpassen aan de Europese regelgeving, wat in 1989 geleid heef tot de creatie van D.O. Cava. De naam ‘cava’ is dus heel jong.“

Welk zijnvandaagde grote uitdagingenvoor de cava-producenten? “De cava-productie is gesegmenteerd in drie lagen. Op een pro-ductie van 245 miljoen hebben we 30 millions Reserva’s en Grand Reserva’s die verkocht worden tussen €15 en 40, gevolgd door 55 miljoen stuks die we kunnen rekenen tot de middenklasse en ver-kocht worden tegen €7 à 14. Al de rest is instap-cava waarvan een groot deel onder de €6 wordt gesleten. Het imago van de cava werd in België jammer genoeg gebouwd op de laatste categorie. Wat dat betref staan we diametraal tegenover de champagne, terwijl de pro-ductietechniek even duur is, met één voetnoot evenwel: waar de gemiddelde druivenprijs in Champagne rond de €4 schommelt is dat in Spanje maar een tiende: €0,4. Door zijn lange geschiedenis heef champagne zijn reputatie kunnen opbouwen via de gespeci-aliseerde handel en cavisten in België. De grootdistributie moest nog geboren worden. Het is dus hoog tijd dat de Belgische wijnlief-hebber de cava vanuit een ander perspectief leert zien: die van een wijn met gastronomisch potentieel. Maar daarvoor moet hij ook

een onderscheid kunnen maken tussen druivenrassen, herkomstge-bieden enzomeer. En het is onze taak om dat onderscheid duidelijk te maken.”

Welke maatregelen heef de Consejo Regulador genomen om de Cava in een beter daglicht te stellen?

In de eerste plaats zullen we werken aan de versterking van het imago van de cava. Onze inspanningen zullen de volgende jaren vooral naar de kwaliteitscava’s gaan. De tweede stap is nog ambitieuzer: de Consejo Regulador heef een nieuw wetsvoorstel dat vanaf 2015 in voege kan gaan mits de nodige goedkeuringen. Het nieuwe regle-ment voorziet in een nieuwe categorie met hogere technische crite-ria voor de wijnproductie en strenger afgebakende productiezones voor de druiven. Cava’s die aan de hogere criteria voldoen zouden zich dan in de toekomst “Cava Qualifcado” mogen noemen. (bh)

gustoworld uit luik geeft het voorBeeld in Bordeaux

Toen Christophe Heynen, oprichter van GustoWorld uit Luik, terugkwamvan zijn buitenlandse leerscholen (hij volgde hotelschool in Lausanne en proefde van de VS), had hij een helikopterkijk op de wijnwereld. Hij wilde (we schrijven 2002) als eerste in het zuiden van het land niets dan wereldwijnen importeren. Dat mislukte op het eerste gezicht. Hij raakte in het Luikse nauwelijks een fes kwijt. Maar in Brussel en in Vlaanderen slaagde hij wel in zijn opzet. Zijn concept: zuivere import, geen verkoop aan restaurants of particu-lieren, wel aan groothandel en cavisten. Zijn profel: geen absolute topwijnen viseren, maar de qua prijs/kwaliteit interessante midden-moot. In 2011 besloot hij hetzelfde concept te lanceren op de Franse markt, vanuit Bordeaux. Het lijkt niet evident: niet-Franse wijnen verkopen bij de Girondins. “Dat kon best lukken, want Frankrijk heef goede cavisten,” was zijn overtuiging. En hij kreeg gelijk. Nu al, in 2014, zal hij meer omzet draaien in Frankrijk dan in België. De verklaring? Christophe Heynen: “Dit concept was nog nooit uitgeprobeerd op de Fransen. Ze kennen alleen de wijnen van Franse ondernemingen in het buitenland of de absolute topwijnen. Maar de betere middenklasse met een interessante prijs/kwaliteit, kregen ze nog nooit te zien.“ (dr)

6 VINO ! | N°6 | DECEMBER 2014 - JANUARI 2015

Page 6 - #06nl-00-num6-lowres

This is a SEO version of #06nl-00-num6-lowres. Click here to view full version

« Previous Page Table of Contents Next Page »