Page 23 - #06nl-00-num6-lowres

This is a SEO version of #06nl-00-num6-lowres. Click here to view full version

« Previous Page Table of Contents Next Page »

december 2014 | n°6 | Vino ! 23

roséwijnen getuigen van eenmooi evenwicht met frisse zuren, min-der alcoholrijk en fruitiger dan gebruikelijk. Ook de crus laten mooie wijnen noteren met goed rijpe grenache druiven. 2014 is op kwalitatief vlak best geslaagd met een normaal volume dat 2013 benadert. De wijnbouwers werden voor hun inspanningen beloond ondanks de wisselende weers-omstandigheden waar je diende zowel het werk in de wijngaard als de vinifcatie te beheersen. In de Gard is er meer geoogst dan in de Vauclause die het slachtoffer werd van overvloedige regenval. Het noorden van de Gard en het zuiden van de Ardêche hebben geleden onder wisselende klima-tologische omstandigheden (regel en hagel in juli, onweders in sep-tember). In het algemeen verliep de gisting snel zonder enig pro-bleemmet alcoholgehaltes die 0,5 to 1% vol. lager liggen ivm 2013. De thermovinifcatie was nuttig dit jaar voor de minder geconcen-treerde basismaterie.

Centre-Loire

Bertrand Daulny (SIVAVAC) : Volle wijnen, levendig en met potentieel : een karaktervolle jaargang

De wisselende klimatologische omstandigheden tussen de sei-zoenen hebben er paradoxaal voor gezorgd dat 2014 heel wat poten-tieel biedt. September heef net zoals in vele andere Franse regio’s fink wat goed gemaakt met dank aan de hitte tijdens de dag (zon-der overdreven te zijn), de frisse nachten en enkele sporadische regenbuien.

Voor meer details: zie het dossier Loire in dit nummer.

Italië - Piemonte

Een koeler jaar, daar is iedereen het over eens met relatief lage rendementen. Koelte is niet zo goed voor de barbera, maar bij de nebbiolo is er sprake van goede tannine. In Barbaresco ging dit samen met een relatief hoog alco-holgehalte van rond de 14%. Zie ook ons dossier Langhe-Piemonte

Toscane

Na jaren met hittegolven in augustus en vaak hydrostress als

gevolg, kende Centraal-Toscane dit jaar een veel koeler jaar. Veel wijnbouwers weten dan ook niet wat ze ervan moeten denken. Enigszins zoals in België was er wel een ‘Indian Summer’ met vaak temperaturen tot 25 à 28 graden overdag. Door de mindere bloei is er sprake van iets lagere volumes. «De alcohol zit weer aan een normaal niveau van 12,8 tot 13,9%, na al die hete jaren,» schrijf Le Fonti.

Slecht nieuws is er voor de liefeb-bers van olijfolie. Er is nauwelijks enige oogst, wegens problemen met de ‘olijfvlieg’ eind augustus.

Oostenrijk

Om kort te gaan: een oogstjaar met tal van uitdagingen. De weergoden maakten het de wijn-bouwers moeilijk. Het begon met de natste meimaand sinds 1820, gevolgd door een hittegolf begin juni! De zomermaanden brach-ten minder zon dan verhoopt en ook september was niet vrij van regenval, met evenwel een verbe-tering vanaf midden-september. Will Klinger: “Volgens Statistik Austria, bedraagt het volume 2.14 mln hl. (lager dan het 10-jarig gemiddelde, nvdr). Gelukkig waren de weersomstadigheden in september gunstig voor ons vlag-genschip, de Grüner Veltliner, die lijkt te profiteren van de goede nazomer. Er is sprake van een ver-rassend goede kwaliteit.”

Spanje - Rueda (verdejo)

Rueda maakte de voorbije jaren naam met zijn witte verdejo ook al was 2013 bijvoorbeeld een zeer moeilijk jaar waarin een strenge selectie nodig was. De oogst van 2014 werd echter op applaus ont-vangen. De wijnbouwers noemen het nu al een historisch jaar en de vatstalen die de Vino-redactie kon proeven in november waren erg belofevol. Bovendien zijn de volumes toegenomen. Dit zou een jaar van de internationale door-braak kunnen worden.

Over de andere regio’s hopen we u later te berichten.

RESERVERINGEN

Verhulst Events & Partners Jan Lindtstraat 10 - B-1560 Hoeilaart Tel. +32 (0)2 657 90 70 Fax +32 (0)2 657 35 38 www.verhulst.be - vip@verhulst.be

IN SAMENWERKING MET HET MAGAZINE VINO! BIEDT VERHULST EVENTS & PARTNERS U EEN ONVERGETELIJKE AVOND AAN.

Voor dit evenement heeft Verhulst Events & Partners de beste geklasseerde grands crus van Pauillac, Margaux, Pomerol, Sauternes, Saint-Julien,… en hun eigenaars bij elkaar gebracht en kunt u kennis maken met een uitzonderlijke meester-kok: Yves Mattagne . Uw vrienden, genodigden en oenofele zakenrelaties zullen zich dit unieke moment nog lang herinneren.

Eerste hoogtepunt van deze uitzonderlijke avond: aperitief vanaf 19 uur waarbij u de millésime 2012 kunt proeven van alle prestigieuze wijnsoorten die lid zijn van de Union des Grands Crus Classés de Bordeaux.

Daarna hebt u de eer om vanaf 20 uur deel te nemen aan een gastronomisch diner met de voorzitter Olivier Bernard en de 100 eigenaars van de Union des Grands Crus Classés de Bordeaux die speciaal voor deze gelegenheid aanwezig zullen zijn.

Het driegangenmenu is een creatie van Yves Mattagne, meesterkok van tweesterrenrestaurant The Sea Grill en wordt begeleid door wijnen die afkomstig zijn van de 100 châteaux die lid zijn van de Union des Grands Crus Classés de Bordeaux.

Afspraak op woensdag 11 februari 2015 om 19 uur in Autoworld in het Jubelpark.

Tafel voor 10 personen waarvan 2 plaatsen ingenomen worden door 2 eigenaars en/of wijnkeldermeesters: 2.495€ excl. btw.

DECEMBER 2014 - JANUARI 2015 | N°6 | VINO ! 23

Page 23 - #06nl-00-num6-lowres

This is a SEO version of #06nl-00-num6-lowres. Click here to view full version

« Previous Page Table of Contents Next Page »