Page 46 - Flip num2-2014 nl

This is a SEO version of Flip num2-2014 nl. Click here to view full version

« Previous Page Table of Contents Next Page »

46 VINO ! | N°2 | APRIL – MEI 2014

Taketsuru studeerde chemie aan de universiteit van Glasgow maar werd zo gebeten door het whiskyvirus dat hij ging leren distilleren. Hij trouwde met een Schotse (Jessy Roberta Cowan) en keerde in 1921 terug naar Japan. Hij werd aangenomen door Shinjori Tori en samen richten ze de eerste distil-leerderij op in de vallei vanYamazaki. In 1934 stichtte Taketsuru zijn eigen maat-schappij op: Nikka op het noordelijke eiland Hokkaido. Sinds 1950 ontwik-kelde de Japanse whiskymarkt zich volop. De markt wordt nu grotendeels opgeëist door 4 groepen: Nikka, Sunt-ory, Sunraku Ocean en Kirin Seagram. Eigenlijk volgt de Japanse whisky het-zelfde productieproces als de Schotse, het maakt zelfs gebruik van Schotse malts. Het water in Japan is erg zuiver wat een belangrijke bijdrage levert aan de smaak. De whisky’s zijn uitge-sproken van smaak en licht gerookt. Japanners drinken hun whisky aange-lengd met fink wat water. Volgende geproefde whisky’s zijn afkoms uit de Nikka-groep.

Nikka

Dit is de historisch Single Malt, bewa-ker van de tradi-tie. De invloed van de zee en de delicate turf-geuren, onder-steund door een perfecte houtrij-ping, zorgen voor de distinctie van deze whisky’s.

Nikka Single Malt Whisky – Yoichi 12 Years – 45°

In de 12 jaar oude versie wer-den een hoger

percentage sherry-vaten gebruikt die zorgen voor meer aromatische com-plexiteit dan de jongere versies van 8 en 10 jaar. De typische turftonen zijn nog aanwezig,met fjne oudere eik en delicate forale aroma’s die een breed spectrum aan de whisky geven.

Nikka Single Malt Whisky – Yoichi 15 Years – 45°

Ziltige aroma’s die aan de kust do denken met delicate turfgeuren, o dersteund door een perfect evenwic tige houtrijping. We krijgen hier ee whisky met een heel authentiek karakter. Alles is perfect in balans en hij bezit een memorabele geur- en smaak met een lange herinnering.

Nikka Single Malt Whisky – Cof-fey Malt – 45 °

Voor het maken van deze whis-ky gebruiken ze een bijzonder stilleerproces in “stills” (distil-erkolven) van het Coffey type e normaal gezien uitsluitend oor graan-whisky gebruikt wor-en. De “stills” werden in 1963 uit chotland overgebracht. Deze 100 % malt heeft een heel rijke en verrassende textuur. De naam verwijst naar zijn uitvinder Aeneas Coffey.

TakeTSuru

Taketsuru is een blend van twee Nikka Single Malt: het sterke ka-rakter van Yoichi gecombineerd met de elegantie en de preci-sie van Miyagikyo. Het perfecte huwelijk tussen een mannelijke en een vrouwelijke whisky, tradi-tioneel en innovatief. Deze uitste-kende Pure Malts zijn een echt eerbetoon aan Masataka Ta-ketsuru, vader van de Japanse Whisky en stichter van Nikka.

Taketsuru Pure Malt Whisky – 12 years – 40 °

De 12 jaar oude versie is fris en even-wichtig. Het is een perfecte kennisma-king met de boeiende wereld van Ja-panse Whisky. Hij is rijp, licht zoet met een fuwelen structuur en heeft een

haast relaxerende smaak-sensatie.

tsuru Pure Malt ky – 17 years – 43 °

17 jaar oude Pure alt whisky werd gerijpt op meer Sherry va-ten dan gemiddeld waardoor hij dro-ger overkomt. De ervaren proever kan hier genieten van een gesofstikeerde whisky met aroma’s van gedroogd rijp fruit, leder en blonde tabak. Heel complex en indruk-wekkend. Het is niet verwonderlijk dat hij in 2012 tot we-relds beste “blen-ded malt” whisky verkozen werd.

Taketsuru Pure Malt Whisky – 21 years – 43 °

Rond en gul is dit een whisky die zowel kenners als beginners zal overtuigen. Heel evenwichtig en aangenaam, met een bijzonder lange nadronk, geeft deze 21-jarige verleider een complex aroma van tropisch fruit en noten alsook mokka. Hij kreeg reeds vier maal de titel van beste “blended malt” in de wereld, waardoor hij tot de grote whisky’s van deze tijd hoort. Verdeler:

The Nectar - Heusden-Zolder.

46

Vino! | n r 2 | april - mei 2014

eric Merny

Japan: het land van de rijzende zon en de mooie whisky !

Op een kleine 90 jaar tijd is Japan één van de voornaamste whisky-producerende en –consumerende landen geworden.Twee mannen zouden aan de grondslag liggen van de Japanse whisky:MasatakaTaketsuru, geboren in 1894 en Shinjori Tori, geboren in 1878 en de stichter van het reusachtige drankenconcern Suntory.

Page 46 - Flip num2-2014 nl

This is a SEO version of Flip num2-2014 nl. Click here to view full version

« Previous Page Table of Contents Next Page »