Page 34 - Flip num2-2014 nl

This is a SEO version of Flip num2-2014 nl. Click here to view full version

« Previous Page Table of Contents Next Page »

34 VINO ! | N°2 | APRIL – MEI 2014 34

Vino! | n r 2 | april - mei 2014

Belgovino

een onstelpbare bron

Met amper 11 miljoen zijn we, maar het verbaasd ons telkens weer hoeveel landgenoten in de vier windstreken aan het werk zijn in de wijngaard.

Vanzelfsprekend houden velen onder ons graag contact met familie thuis. Vanzelfs-prekend vestigen we ons als Belgen in een iets warmer gebied. Vandaar dat velen nog altijd opteren voor Frankrijk. Eén dag auto-rijden en we zijn terug thuis. Toch zien we ook een pak avonturiers: dit jaar zien we op Belgovino voor het eerst Belgen die aan het werk zijn in Nieuw-Zeeland. Onze Belgen uit Zuid-Afrika zijn er opnieuw bij. Voor het eerst krijgen we op Belgovino Belgische

wijnbouwers die in Italië aan het werk zijn. Nochtans zijn er ook daar al een dozijn bezig.

Intussen blijf het event Belgovino natuur-lijk bestaan dankzij Frankrijk, dat besefen we heel goed, dat nog altijd het leeuwendeel voor zijn rekening neemt. Jawel, Frankrijk met Bordeaux op kop blijf belangrijk en dat is normaal, omdat het bijna deel uit-maakt van onze gastronomische cultuur.

Het is duidelijk dat het succes van de eer-ste generatie ‘expats’ aanstekelijk werkt. Ruim 30 zijn er dit jaar vertegenwoordigd op Belgovino, maar er is sprake van 200 wijnbouwers wereldwijd, België zelf niet meegerekend. Er zijn verschillende rede-nen waarom we wijn beginnen te maken. Reden nummer één is misschien wel nega-tief: de angst voor het zwarte gat. We heb-ben wat middelen opzij gezet. We zouden ‘niets’ kunnen gaan doen. Dolce farniente, gewoon van het leven genieten. Maar we weten dat zo’n leven niet met onze ambi-ties strookt. We willen minstens iets leuks doen. Een kleine ‘mas’ met een klein wijn-gaardje, waar we wijn maken voor onszelf, onze vrienden en onze relaties. Maar zo zit-ten we niet in elkaar. Eens dat we merken hoe lekker die wijn is die we zelf maken, willen we nóg beter doen. We willen de top, want als wijnliefebbers weten we hoe de ‘top’ smaakt. Daar willen we naar toe. Want de meeste Belgische wijnbouwers kennen uit een vorig bestaan ook ‘de smaak van het succes.’

Hoe die top en alle stadia tussen begin en ‘top’ smaken, kan u gaan ontdekken op Belgovino. Voor het eerst in het prachtige kader van het Waerboom Hof, ideaal ge-legen aan de ring te Groot-Bijgaarden. Aan de bezoekers wensen we veel ontdekkingen en veel plezier toe. Aan de deelnemers: een immens succes. Voor een aantal onder hen is ook dàt al verworven trouwens.

SALON VAN DE BELGISCHE WIJNBOUWERS ZONDER GRENZEN

Page 34 - Flip num2-2014 nl

This is a SEO version of Flip num2-2014 nl. Click here to view full version

« Previous Page Table of Contents Next Page »