Page 52 - Flipbook NL VINO 2-2012

This is a SEO version of Flipbook NL VINO 2-2012. Click here to view full version

« Previous Page Table of Contents Next Page »

Tripeldegustatie

Luc De Raedemaeker • Thomas Costenoble

Als je het opzoekt is een tripel een ‘zwaar’- bier van hoge gisting met hergisting op fes. De kleur varieert tussen blond en amber. Een tripel heeft meestal een alcoholpercen-tage van 7 tot 9,5 %. Soms zelfs tot 11%. De omschrijving van een Tripel bier is niet wet-telijk vastgelegd. Er zijn verschillende me-ningen wat soms leidt tot heftige debat-ten. De smaak van een Tripel? «Moutig, iet-wat zoetig en bitter, soms zelfs een vleugje fruitig»… ja, daar kan je natuurlijk behoorlijk mee variëren. Bovenstaande defnitie is dus zeker niet sluitend. Ze is enkel gebaseerd op volksoverdracht. Zo kan een Tripel bijvoor-beeld perfect donkerkleurig zijn. Trouwens, het hoge percentage komt niet noodzake-lijk uit de hoeveelheid graan die gebruikt wordt. Soms wordt er suiker (in de vorm van glucose) toegevoegd om het hoge alcohol-percentage te bereiken. Door het hogere al-coholpercentage heeft een Tripel ook een hoger koolzuurgehalte.

De naam Tripel stamt uit de middeleeuwen. Op een vat tafelbier voor de armen stond een kruis en op het bier voor de monni-ken en hun betalende gasten stonden twee

kruisen (Dubbel), zo moest het volgens kloostergebruik. En u raadt het al, het bier met drie kruisen (Tripel) was bestemd voor de abt.

Voor de Tripeldegustatie van de Bier Grand rubriek zijn we te gast in de schitterende proefkelder van Vino Magazine. De ruimte is uitermate geschikt om in alle rust en met volle concentratie te proeven en de bieren te beoordelen. Een mens moet zijn hoofd er bij kunnen houden. Immers, professio-neel proeven heeft niets met eigen voor-keur of smaakpalet te maken. Dat is zo bij wijn en whisky en ook bij bier. Ieder heeft een persoonlijke smaak. En smaken verschil-len, gelukkig maar. Tijdens een professione-le proeverij gaat het echter om een ratione-le smaakbenadering. Met de ogen dicht en in opperste concentratie. Wat vertellen de zintuigen? Is er veel smaak? Is er zoet, zuur, bitter… aanwezig? Kloppen de geuren met de kleuren en de smaak? Hoe is het mond-gevoel?

Door duidelijke criteria vast te leggen lukt het om zeer gestructureerd te proeven.

Het Brussels Beer Challenge proeformulier is - naast de smaakpapillen uiteraard - het enige gereedschap dat de juryleden mo-gen gebruiken. Dit proeformulier houdt rekening met het uitzicht, de aroma’s, de smaak, de technische kwaliteit en de stijl-kenmerken. Alle bieren werden vanzelf-sprekend blind geproefd. Het ijkpunt voor de juryleden was de Westmalle Tripel, de übertripel. Naast een geschikte ruimte en degelijke proefcriteria, hebben we ervaren en deskundige juryleden nodig. Een aantal uitstekende proevers zetelden in onze jury: Carl Kins (Zythos/EBCU), Marc Vanhellemont (journalist), Emanuele Corazzini (Nova Birra), Jean-Louis Sparmont (journalist), Thomas Costenoble (Oenoloog Vinopres), Baudouin Havaux (Vinopres), Kurt De Coster (Bierkok), Dirk Hayen en Luc De Raedemaeker (beide BIERinhuis). Door het grote aantal ingezon-den bieren moesten we zelfs twee proefses-sies organiseren.

De jury deed haar werk en werd aange-naam verrast door de kwaliteit van de inge-zonden bieren. De meeste stalen haalden een behoorlijk tot goed niveau. Spijtig ge-noeg tekende de jury ook een paar nega-tieve uitschieters op. Een aantal bieren werd door de jury niet weerhouden als Tripel bie-ren. Niet getreurd, want de proeverij leverde ook uitschieters op van een immens hoge kwaliteit. Daarom bekroonde de proefury enkele ingezonden bieren in de volgende categorieën:

“Hartendief”:

deze bieren behaalden een topscore en de kernjury was unaniem over de kwaliteiten van dit bier.

“Aanbevolen door de jury”:

deze bieren vielen cijfermatig net buiten de categorie “Hartendief”, maar konden de meeste juryleden bekoren.

“Buiten categorie”:

deze bieren werden door de jury niet (h) erkend als Tripelbieren, maar overtuigden door hun grote kwaliteiten.

In bierland heb je enkele klassiekers. De Tripel is er zo eentje. U denkt misschien spontaan aan de tripels vanWestmalle, Lefe of Chimay. Maar wat is nu een tripel?

52

Page 52 - Flipbook NL VINO 2-2012

This is a SEO version of Flipbook NL VINO 2-2012. Click here to view full version

« Previous Page Table of Contents Next Page »