Page 4 - #06nl-00-num6-lowres

This is a SEO version of #06nl-00-num6-lowres. Click here to view full version

« Previous Page Table of Contents Next Page »

4 Vino ! | n°6 | december 2014

De wijn in De wijDe werelD

Het O.I.V. heef zijn cijfers bekend gemaakt en daar-bij zijn er enkele evoluties die in het oog springen. De wereldwijde oppervlakte is andermaal gedaald. We zitten nu nog slechts aan 7.519 miljoen ha. Niet dat we mor-gen dorst gaan lijden, maar deze evolutie kan maar beter in het oog gehouden worden. Het is vooral de Euro-pese wijnbouw die achteruit boert, ten voordele van de Nieuwe wereld. Er wordt dan vooral gedacht aan China en Latijns-Amerika.

Als we dit dan gaan vertalen naar volumes, dan zien we aan de zijde van het aantal geoogste kilo’s druiven (voor alle gebruik) dat er een gevoelige en verwonderlijke toe-name is met 17% ondanks de inkrimping van de wereld-wijngaard. China vertegenwoordigt nu al 15% van de totale productie, gevolgd door Italië en de VS. Kijken we naar de wijn die daaruit voortvloeit dan moeten (even verrassend) constateren dat het aantal geproduceerde hectoliter wijn er met 6% op achteruit gaat tot 271 mil-joen hl in 2014 (schatting).

Komt het op wijn aan, dan neemt Frankrijk weer zijn eerste plaats in. Wat we de laatste jaren zien wordt door sommigen omschreven als een partijtje ping-pong tussen Frankrijk en Italië. Het ene jaar ligt Frankrijk boven, het andere jaar Italië. Frankrijk ‘wint’ deze editie met 46,2 miljoen hl tegen 44,4 miljoen hl voor Italië. Spanje, dat de grootste wijngaard heef, volgt met 37 miljoen hl. Ondanks de stagnatie in het oude continent, blijf Europa de grootste producent van wijn. De VS volgen met 22,6 miljoen hl, Argentinië (15,2 miljoen hl), Zuid-Afrika (11 miljoen hl) en veel verder : Nieuw-Zeeland (3,2 miljoen hl).

De wereldwijde consumptie dan. In 2014 schat men het gelag op 243 miljoen hl. Dat is een lichte stijging waar-voor men de verklaring zoekt in nieuwe comsumptiepo-len zoals het Verre Oosten (Indië, China). Het O.I.V. heef berekend dat tegenwoordig 39% van alle wijn bui-ten Europa wordt gedronken. Het meest opzienbarend – en dat zal ons niet verbazen – is echter de stijging van de schuimwijnconsumptie. Het totale volume van het bubbelend verbruik wordt berekend op 15,4 miljoen hl (cijfer voor 2013), wat een toename betekent van liefst 30% over de laatste 10 jaar.

(Bron: Verslag van het 37ste O.I.V. Congres)

Louis.Havaux

e d i t o

Belgische Brouwers weerstaan amerikaans geweld.

Drie jaar geleden richtte Vinopres de Brussels Bier Challenge op. Na Brussel (in 2012) en Luik (in 2013) vond dit internationale evenement in 2014 plaats in Leuven, Te place to be(er)! Twee dagen lang proefde een panel van 60 internationaal gereputeerde bierkenners 730 bieren (record!) uit alle hoeken van de wereld. De deelnemende bieren worden onderverdeeld in diverse categorieën, gebaseerd op origine, typiciteit en stijl. België was sterk verte-genwoordigd met ongeveer één derde van de inschrijvingen. De VS namen echter eveneens een derde voor hun rekening. Andere deelnemende landen waren o.a. Duitsland, Nederland, UK en Italië, een sterk opkomende biernatie. Opvallend: de VS sleepten 53 medailles in de wacht, en klopte België wat aanleiding gaf tot felle reacties in de pers: “Voor eigen volk afgetroefd door Ameri-kaanse bieren!” De “Triple C” van brouwerij Twaites, een blond bier Golden Ale-stijl, werd unaniem tot beste bier verkozen uit de 730 bieren die deelnamen aan de wedstrijd en sleepte de “Comac” Trofee in de wacht. Aan de Belgische zijde onderscheidden Duvel Moortgat en Liefmans Goudenband zich. De laatste met de titel “Beste Belgisch Bier van de wedstrijd”. Maar de Verenigde Staten sleepten meer medailles in de wacht dan België.

“We moeten echter alles wel in proportie zien.” zegt organisa-tor Luc De Raedemaeker, “Onze 160 brouwers maken voo-ral de klassieke Belgische stijlen. Terwijl de Belgen in ongeveer de helft van de categorieën meestreden waren de Amerikanen vertegenwoordigd in quasi alle categorieën.” Jean-Louis Van de Perre, die Sven Gatz in juni opvolgde als voorzitter van de Bel-gische Brouwersvereniging vult aan: “In alle Belgische biersti-jlen zijn prachtige resultaten neergezet en het is zo spijtig dat die niet in beeld worden gebracht. Dit moet ons echter ook moti-veren om nog harder te werken en nog creatiever en innoverend te worden”. Dat wordt dus uitkijken naar de volgende editie. (tc) Zie ook www.brusselsbeerchallenge.com/nl/awarded-beers

g r a p p i l l é

4 VINO ! | N°6 | DECEMBER 2014 - JANUARI 2015

Page 4 - #06nl-00-num6-lowres

This is a SEO version of #06nl-00-num6-lowres. Click here to view full version

« Previous Page Table of Contents Next Page »