Page 48 - Flip book NL 4 -2014

This is a SEO version of Flip book NL 4 -2014. Click here to view full version

« Previous Page Table of Contents Next Page »

48 VINO ! | N°4 | SEPTEMBER - OKTOBER 2014

O N G E F I L T E R D

BELGIË

• ‘Amici Del Vino’ is samengesmolten met ‘A Taste Afair’, voor meer info, contacteer anneleen@atasteafair.com

• Hasselt Millésime neemt de activiteiten over van Benjamin Olyf die voortaan ook zal samenwerken met het team van Michel Fryns.

WERELD

• Château de Corton André (Bourgogne), tot dusver in handen van de Groep Ballande, met Justin Onclin aan het hoofd in Bourgogne, wordt doorverkocht aan de familie Frey, eigenaars van ondermeer Domaine Paul Jaboulet Ainé.

• Château Beauregard (Pomerol) werd verkocht voor de families Moulin (Galeries Lafayette) , hoofdaandeelhouders, en Cathi-ard (Ch. Smith Haut Laftte) evenals drie andere kastelen van de groep BPCE : Le Pavillon de Beauregard, Ch. Bastor Lamontagne (Sauternes) et Ch. Saint-Robert (Graves).

• Vignobles d’André Lurton mede-eigenaar van Ch. Dauzac (Marg-aux) heef zich teruggetrokken uit het kapitaal. De verzekeringsgroep MAIF heef nu 100% van de aandelen in handen.

• Crémant de Savoie zal ofcieel bestaan als appellatie vanaf dit millé-sime, 2014 dus. Daarmee vervoegt het de 7 andere Franse appellaties die nu al recht hebben op de herkomstbenaming (als we Luxemburg buiten beschouwing laten).

• Ortas (Cave de Rasteau) lanceerde via Cino zijn Rasteau Tradition 2012 (Cru de la Vallée du Rhône).

• Piemonte werd voor zijn unieke landschappen (van Langhe-Roero en Monferrato) erkend als Unesco-werelderfgoed voor zijn land-schappen Monteferrato ( 25/6/2014).

• Vignobles et Signature : 30 ste verjaardag voor de 16 domeinen van de families die deze vereniging oprichtten. (vsclub.com).

• Bordeaux : De makelaarsfamille Castéjà (Borie-Manoux) neemt de controle over van het huis Malher-Besse, eveneens makelaars.

• Ch. Trianon (St-Émilion) Dominique Hébrard, mede-eigenaar associeert zich met twee Chinezen, met de bedoeling een belangrijk nieuw en ambitieus oenotoeristisch project op stapel te zetten.

• Geboorte van een nieuwe AOP : Terrasses-du-Larzac. Vanaf dit millésime 2014 mag het zich dus beroepen op de hoogste herkomst-benaming. Na de AOP Pipoul-de-Pinet (in wit) is dit de eerste ex-Coteaux du Languedoc die promoveert. In deze AOP, gelegen ten zuiden van Montpellier, wordt de dienst uitgemaakt door 5 coö-peratieven en 60 privé-domeinen.

VERS VAN DE PERS

• Dictionnaire des Noms de Cépages de France van Pierre Rézeau. (Nieuw uitgave) édition). Klein ‘woordenboek’ van de Franse drui-venrassen, van de meest nobele en prestigieuze tot de meest nederige. Zowel voor wijnliefebbers als romanisten. 422 pagina’s. Paperback. ± €10. Uitg. Biblis.

CHÂTEAU ANGÉLUS 

Na twee jaar werkzaamheden is de toren en de rest van de gebouwen van Angélus eindelijk gerenoveerd geraakt.

Pronkstuk van het gebouw is de beiaard met 18 klokken die drie keer per dag het dorp opschrikt of verblijdt, al naargelang de muzikale voorkeur van de omwonenden. Als toemaatje kan de beiaard ook nog 75 nationale hymnen spelen bij belangrijk bezoek. Ondanks het nieuwe kleedje en de nbieuwe gevel, dient gezegd dat Angélus zijn ziel heeft weten te bewaren, net als de omgeving van het gebouw. Onnodig te zeggen dat de beste vaklui werden aangesteld om de vernieuwing tot een goed einde te brengen. De geest van de familie de Boüard de Laforest werd gerespecteerd door foto’s en schilderijen aan te brengen die teruggaan tot 8 generaties. Stéphanie, dochter van Hubert, is de nieuwste generatie. Angélus, met Hubert de Boüard die zich de laatste jaren vooral ontpopt als adviserend oenoloog, lijkt klaar voor een nieuwe etappe in zijn eeuwenoude bestaan. (lh)

Page 48 - Flip book NL 4 -2014

This is a SEO version of Flip book NL 4 -2014. Click here to view full version

« Previous Page Table of Contents Next Page »