Page 46 - Flip book NL 4 -2014

This is a SEO version of Flip book NL 4 -2014. Click here to view full version

« Previous Page Table of Contents Next Page »

46 VINO ! | N°4 | SEPTEMBER - OKTOBER 2014

WILLIAM MORTELMANS AAN HET ROER BIJ ALBERT KINT

“In een vernauwende Belgische markt is het goed om vooruit te kijken,” zegt William Mortelmans, nieuwe algemeen directeur van Albert Kint (Fine Wine & Spirits), dat in juli ll. door de familie Mortelmans (Young Charly) werd overgenomen van de groep Filliers. “Het is voor ons een perfecte aanvulling op onze doelgroep : Young Charly is heel sterk horeca-gericht (on-trade), terwijl Albert Kint enkel werkt voor professionele (of-trade) klanten zoals drankencentrales, cavisten, aankoopcentrales en bedrijven. De portefeuilles blijven grotendeels gescheiden en de allocaties van Albert Kint bewaard, maar toch zijn er voordelen voor Young Charly : met name voor de spirits en versterkte wijnen. Ik denk bijvoorbeeld aan Lustau enNiepoort die nieuwe kanalen kunnen aanboren. Nog een (schaal)voordeel is dat we logis-tiek alles vanuit Aartselaar kunnen besturen.” In België stelt Young Charly/ Albert Kint intussen al 18 mensen tewerk. (dr)

D’ARENBERG TASTING BIJ VINO

Chester Osborn is een hele fguur in Australië om de eenvoudige reden dat hij ook een hele bijzondere wijn maakt : d’Arenberg. De wijngaarden waar-over hij beschikt in McLaren Vale en Adelaïde zijn soms heelt verschillend van karakter. “Bovendien,” zegt hij, “hebben al die verschillende wijngaarden ook heel verschillende ouderdommen. 50 of 100 jaar oud, dat is een ‘hel’ van een verschil. En dat moet je dus echt weten te blenden.” Zijn nieuwste aanplant is Sagrantino. “Die doet het geweldig! Looks like Italian wine. Ik blend hem graag met cinsault van een 60 jaar oude wijngaard die we heb-ben.” Voor de rest gaf Chester een prachtige show weg in onze Vino-kelder, waarvan acte en beelden.

Chester bracht een heel assortiment wijn mee, waarvan we u het beste niet willen onthouden :

Wit

Te Lucky Lizard Chardonnay 2012 Adelaide Hills. Van oude chardon-nay-kloon. Fermentatie op Franse eik, low toast. Mooie kwaliteit – geen malolactische gisting. Fris en mineraal. Gul en flmend in de mond maar de eik is goed geïntegreerd. Zuivere afdronk.

Te Last Ditch Viognier 2009, Adelaide Hills. Sur lie opvoeding in oude vaten. Mineraal, lichtjes zilt, goede typering. Weinig evolutie, geen spoor van oxidatie.

Rood

Te Stump Jump GSM (gren-syrah-mourv) 2011Grenache in bush wines, Kreeg de laatste 40 jaar geen fertilizer. 90% op foeders. Fris, lijkt wel een noordelijke rhônewijn. In de mond gul en spicy. Moeilijk omdit inAustralië thuis te brengen.

TeDerelict VineyardGrenache 2009, McLarenVale. Niet-storende vola-tiliteit. Knappe expressie van grenache. Erg elegant én gestructureerd. Unieke textuur.

Te Ironstone Pressings 2008, McLaren Vale. GSM met mourvèdre uit 1918. Gul, diep, complex, geweldig lang, zonder enig spoortje groen. Vlezig in de mond, wat drop en munt. Topwijn. Te Dead Arm Shiraz, McLaren Vale (verticale) : • 2010 Erg fris. Elegant, gastronomisch, smakelijk, fjn.

• 2009 Mooi maar lichte astringentie die om rood vlees vraagt. De wijn is ook vlezig. Wat eucalyptus. Na schudden complexer en interessanter. Te Swinging Malaysian Shiraz 2010, McLaren Vale : Single vineyard en een van de componenten van Te Dead Arm. Schitterende wijn, foraal (viooltjes), vol, zijdeachtig en toch fris, gekruide afdronk.

Te Ironstone Pressings 2010, McLaren Vale : Ander hoogtepunt met een enorme fnesse én concentratie (rendement : 7,5 hl/ha). (dr)

CHABLIS: JUWEEL VAN ELEGANTIE

Drie jaar nu al loopt het concept van Chablis om parallellen te zoeken tussen kunst en wijn. Terecht zo blijkt, want het inspireert. Dit jaar was het de beurt aan jonge juweelontwerpers en die hadden de briefng duidelijk ter harte genomen. De ontwerpen straalden fnesse, elegantie, mineraliteit en wijn uit. Emmanuelle Darnault ging als winnares met de hoofdprijs lopen. Natuurlijk was er ook een degustatie aan verbonden waarbij duidelijk bleek dat de verschillende terroirs van Chablis zorgen voor verschillende expres-sies. Kenners zullen de ‘viriele’ Rive Gauche nooit verwarren worden met de meer feminiene Rive Droite. Bij de vier appellaties van Chablis gaande van Petit Chablis en Chablis tot Chablis 1er Cru en Chablis Grand Cru, gaan de laatste twee AOC’s altijd gepaard met de toevoeging van de naam van de cru. Bij het geproefde was er ondermeer een aangename Domaine de Chantemerle 2012 (Chablis), een zeer goed getypeerde, minerale en pure 1er Cru Vau de Vey 2012 van Jean-Marc Brocard. Een loepzuivere Côte Bourgerôts Grand Cru Bougros 2011 van William Fèvre en een frisse 1er Cru Les Lys 2002 van Daniel-Etienne Defaix. Misschien nog dit : België is opgeklommen naar plaats nummer 2 in de rangschikking van exportlanden (na het VK, maar nu vóór de VS. (dr)

V I N O F O L I O

1

2

3

Page 46 - Flip book NL 4 -2014

This is a SEO version of Flip book NL 4 -2014. Click here to view full version

« Previous Page Table of Contents Next Page »