Page 42 - Flip book NL 4 -2014

This is a SEO version of Flip book NL 4 -2014. Click here to view full version

« Previous Page Table of Contents Next Page »

42 VINO ! | N°4 | SEPTEMBER - OKTOBER 2014 42 Vino ! | n r 4 | september-oktober 2014

Door Dirk Rodriguez & Marc Vanel

Bourgogne 2012

Het probleem dat we twee jaar geleden al aanhaalden - dat het voor jonge Belgische importeurs aartsmoeilijk is om ergens een voet tussen de deur te krijgen in Bourgogne - is nog uitvergroot. De oogsten zijn nu inzake volume zo mogelijk nog kleiner.

Toch vallen er enkele belangrijke kantteke-ningen te maken. De eerste is dat de kwali-teit overtuigend blijf – zo konden we ons-zelf overtuigen tijdens Les Grands Jours de Bourgogne die in lente plaatsvonden, en dat geldt echt wel voor alle verschillende departementen van Bourgogne. De tweede kanttekening betrefChablis. Deze noorde-lijke producent van witte Bourgogne heef veel minder last van dalende volumes dan de Côtes de Nuits en de Côte de Beaune. Bovendien mochten de producenten put-ten uit de overstocks van 2012 om meer AOC-wijn te maken.

Het gerucht dat Bourgogne fantastisch is, maar stilaan onbetaalbaar is niet geheel uit de lucht gegrepen.De reden daarvoor kennen we allemaal: erg tegenvallende oogsten, in termen van volume wel te verstaan. Wijnbouwers van over heel de wereld blijven zich intussen spiegelen aan de Bourgogne, omdat het zijn gelijke niet zou hebben. Ook de eenvoud van de samenstelling van de wijnen is zo aantrekkelijk: rode wijn is pinot noir, de witte chardonnay. Heel het verhaal, de hele complexiteit moet geschreven worden door het terroir, de oogst en een heel klein beetje door de wijnbouwer. Vino proefde voor u de wijnen van Chablis en de Côtes de Nuits,voornamelijk uit de oogstjaren 2013 (chablis) en 2011-2012 (Côtes de Nuits).

InChablis worden naar gewoonte niet enkel Chablis, maar ook de appellaties Epineuil, Tonnerre (AOP sinds 2006), Irancy, Côtes d’Auxerre (chardonnay en pinot noir voor rosé en rood), Saint-Bris (100% sauvignon) en Vézelay voorgesteld. In deze laatste regio mag ook aligoté aangeplant worden. Na het relatief gunstige 2012, kregen we een moeilijk en door de wijnbouwers hier ‘hete-rogeen’ genoemd 2013. Een stelling is dat wie laat heef durven oogsten ook wijnen

verkreeg met vriendelijke zuren. Hoe dan ook: proeven is de boodschap.

Hieronder de uitschieters, met dien ver-stande dat weinig producenten al 2013 meebrachten en dat anderen nog weinig van 2012 te koop hadden. We beperkten ons in de besprekingen dus tot de 1er Cru’s en de Grand Cru’s van 2012, die ook het gros uit-maakten van de voorgestelde wijnen.

Chablis 1 er Cru 2012

Dom. des Malandes ‘Montmains’ *** har-monieus, reliëf, lengte (ook uitstekende Fourchaume, Côte de Léchet en Mont de Milieu). Domaine Pinson ‘Forêts’ *** rijk, complex, diep (ook voortreffelijke Mont de Milmieu en Fourchaume). Jean-Marc Brocard ‘Vaulorent’ (bio) *** vuursteen, expressief, krachtig (ook zeer mooie Mon-tée de Tonnerre en villagewijn Vieilles

PrOefNOtities

CHaBlis

Page 42 - Flip book NL 4 -2014

This is a SEO version of Flip book NL 4 -2014. Click here to view full version

« Previous Page Table of Contents Next Page »