Page 18 - Flip book NL 4 -2014

This is a SEO version of Flip book NL 4 -2014. Click here to view full version

« Previous Page Table of Contents Next Page »

18 VINO ! | N°4 | SEPTEMBER - OKTOBER 2014 18 Vino ! | n r 4 | september-oktober 2014

Terroirwijn per definitie

De AOP’s Fronsac en Canon Fronsac zijn wijnen afomstig van heuvelfanken die uitkijken op de oevers van de Dordogne. De bodem is complex met vaak een mengeling van kalk en kalk-kleilagen en dat zowel op de fanken als op het plateau. Onderaan de heuvelfank vinden we klei-mergel bodems. Dan zijn er ook nog de beroemde ‘molasses’ (soort sediment-gesteente) op de fanken van Fronsac, vergelijkbaar met Saint Emilion.

Merlot is King

Moeilijk te geloven dat deze druif vroeger slechts 20% uitmaakte van de aanplant. Maar in de loop der jaren is de merlot dominant en voor sommige domeinen zelfs exclusief gewor-den. Aan zijn zijde vinden we echter vaak cabernet-franc, cabernet-sauvignon en soms wat malbec. De laatste wordt inderdaad zeldzamer en is voorbehouden voor wijngaarden die er toe voorbestemd zijn.

Een welverdiende erkenning?

Verdienen deze wijngaarden een plaats op het hoogste echelon van Bordeaux? Kenners zijn het erover eens van wel, zeker wat betref de wijnen van ‘Expression Fronsac’. Natuurlijk is de appellatie ruimer dan dat en is er nog veel werk aan de winkel eer deze regio aanspraak zal kunnen maken op een algemene en brede erkenning.

Door hun ervaring, geschiedenis en persoonlijkheid verdienen de verantwoordelijken en eigenaars van de domeinen van Expression Fronsac elk een eigen benadering. Vandaar ook dat we ze hier één per één voorstellen.

Fronsac

op

zijn mooist…

Tekst en foto’s: Bernard Sirot

Opgericht in 1990, verenigt ‘Expression Fronsac’ vandaag 13 wijnbouwers en eigenaars uit de AOP’s Fronsac en Canon Fronsac, en dan spreken we natuurlijk over Bordeaux.

De vereniging werd in het leven geroepen omdat er een nood was aan onderlinge steun, de uitwisseling van ervaringen en een gezamenlijke communicatie die meer lucht gaf aan de aspiraties en het dynamisme van de groep.

Na verloop van jaren en na verschillende wijzigingen binnen de schoot van de wijndomeinen zelf,evolueerde de groep naar een soort van ‘ambassadeurschap’ voor Fronsac. Men wil niet langer in de schaduw staan van de beroemdere buren van de Rive Droite, om Pomerol en Saint-Emilion niet bij naam te noemen.

Vlakbij de poorten van de stad Libourne voelen 13 wijnbouwers zich geprivilegieerd met het unieke terroir waarover ze beschikken. Niet voor niets noemde professor Henri Enjalbert deze regio de ‘coteau sacré’ van Bordeaux. Het is een echte uitgelezen wijnoase waar zowel wijnliefhebbers als oenotoeristen hun hartje kunnen ophalen.

Page 18 - Flip book NL 4 -2014

This is a SEO version of Flip book NL 4 -2014. Click here to view full version

« Previous Page Table of Contents Next Page »