Page 14 - Flip book NL 4 -2014

This is a SEO version of Flip book NL 4 -2014. Click here to view full version

« Previous Page Table of Contents Next Page »

14 VINO ! | N°4 | SEPTEMBER - OKTOBER 2014

En zoals steeds is een dergelijke monsterproeverij niet mogelijk zonder onze gemotiveerde en bekwame juryleden. Onze dank aan:

• Docenten: Bernard Sterckmans, Kris Van de Sompel, Dirk-Antoon Samyn, Sofe Similon • Consulenten: Alex Bovry, Freddy Steens

• Importeurs/agenten: René Couvreur, Jean-Pierre De Saedeleer, François Petit, Rita Tweepenninckx, Stefaan Van den Abeele

• Journalisten/Bloggers: Jelle De Roeck, Dirk Rodriguez, Bruno Van Geyseghem.

Een erg boeiende proeverij deze VINO TOP met als thema Sud-Ouest, een bonte verzameling van tal van appel-lations, die jammer genoeg nog maar al te vaak in de schaduw van het ‘grote’ Bordeaux staan, maar die juist door hun eigenheid en veelzijdig karakter zich zo apart weten te profleren.

Aan diversiteit geen gebrek deze keer op onze proefafel: droog en zoet wit, maar vooral erg gevarieerd rood, van soepel en makkelijk drinkend tot stevig en barstensvol materie. Ook fink wat variatie qua appellations: erg verras-sende en aantrekkelijk geprijsde Côtes de Duras, Côtes de Gascogne, Gail-lac, Saint-Mont, Buzet en Fronton tot heuse klassiekers als Bergerac, Cahors of Madiran. Een veelvoud aan stijlen dus wat die grote Sud-Ouest net zo ‘sexy’ maakt.

Even het geheugen opfrissen. De Sud-Ouest is eigenlijk een verzameling van

losse wijngebiedjes, ook wel eens eiland-jes genoemd en samen zo’n 32.000 ha groot, maar elk met een eigen, uitge-sproken karakter. Klimatologisch een bijzonder interessante regio overigens want gesitueerd in een overgangszone van zeeklimaat (westelijke invloed van de Atlantische Oceaan) en de warmte van de Middellandse Zee. De ‘eilandjes’ zelf kan je grofweg indelen in de drie-hoek Bordeaux-Toulouse-Bayonne of zeg maar het grootste deel van de Aqui-taine en Midi-Pyrénées. Jaarlijks wordt hier zowat 1,5 miljoen hl wijn gemaakt die overwegend rood getint is (71%). Maar het is vooral die enorme ver-scheidenheid aan druivenrassen, vaak autochtoon getint, die deze wijnregio zo boeiend maakt. Of wat te denken van pakweg mauzac, len de l’el, arrufac, petit en gros manseng, of courbu in wit? Of duras, fer servadou, négrette, malbec en tannat in rood? Dan weer puur gevi-nifieerd maar vaak ook geblend met meer internationaal getinte variëteiten

als sauvignon en sémillon in wit, of cabernet, merlot en syrah in rood. Feit is dat de wijnen uit het zuidwesten van-daag bijzonder populair zijn bij onze sommeliers die steeds op zoek gaan naar een originele wijnkaart en met dit scala druivenrassen een heuse speeltuin voorhanden hebben. En de klant die zoiets aparts op restaurant ontdekt is al gauw geneigd om dit thuis ook even uit te proberen. De toekomst van de Sud-Ouest oogt dus bijzonder fraai al is het wel een werk van lange adem.

En onze proeverij? Misschien niet met-een een resem toppers of uitschieters maar wél – en dat is vrij uitzonderlijk - een zeer stevige, kwalitatieve midden-moot voor relatief weinig geld. Kortom, degelijke wijnen, quasi zonder ontgoo-chelingen of miskleunen die écht iets te vertellen hebben, en belangrijker nog, geen krater in jouw budget slaan.

vinotop

Sud-Ouest

14 Vino ! | n r 4 | september-oktober 2014

Page 14 - Flip book NL 4 -2014

This is a SEO version of Flip book NL 4 -2014. Click here to view full version

« Previous Page Table of Contents Next Page »