Page 6 - Flip num2-2014 nl

This is a SEO version of Flip num2-2014 nl. Click here to view full version

« Previous Page Table of Contents Next Page »

6 VINO ! | N°2 | APRIL – MEI 2014

UBIFRANCE LAUWERT TER GROENE POORTE VOOR “SOMMELERIE DE FLANDRE”

Een meer dan geslaagd én gloednieuw initiatief van het Syndicat des AOC Bordeaux & Bordeaux Supérieur, in samenwerking met ­Ubifrance enConvivialité&Business dat als doel heef de toekomstige Vlaamse sommeliers te sensibiliseren voor de wijnen van deze appella-ties en eveneens het moderne en toegankelijke aspect te valoriseren van de Bordeaux & Bordeaux Supérieur wijnen.

Vijf hotelscholen streden in een indrukwekkend kader – de Franse Residentie in Brussel – om de hoogste eer. Op het programma stond het correct invullen van een vragenlijst, een proeverij met daarin een ‘foute’ wijn (lees: géén bordeaux), een rollenspel over de commerciali-sering van één van de AOC Bordeaux & Bordeaux Supérieur wijnen, een bonusvraag in het Frans, en het voorstellen van een zelfgemaakte mini video. In de jury zetelden enkele ronkende namen zoals o.m. Gido Van Imschoot (voorzitter Vereniging Vlaamse Sommeliers), somme-liers César Roman (Comme Chez Soi) en Yannick Dehandschutter

(Sir Kwinten en Beste Sommelier van België 2013), Hervé ­Grandeau (Voorzitter Syndicat AOC Bordeaux & Bordeaux Supérieur) en Catherine Alby Verantwoordelijke Communicatie en Promotie Syn-dicat AOC Bordeaux & Bordeaux Supérieur).

Na een spannende wedstrijd kwamen Hanne Grunewald (Beste Com-mis Sommelier van belgië 2013) enAaronMoeraert (beidenTer Groene poorte) als laureaten uit de bus. De hotelscholen Ter Duinen (Koksijde) en St-Niklaasinstituut (Kortrijk) vervolledigden het podium. Een eerste editie die een mooie toekomst tegemoet gaat en eens te meer bewees dat de appellaties Bordeaux &Bordeaux Supérieur ontegenspre-kelijk een meerwaarde zijn in de opleiding van de toekomstige topsom-meliers van ons land ! (abl)

“DE REPUTATIE VAN 2013 WAS AL GEMAAKT VÓÓR DE PRIMEURS”

Bij het ter perse gaan waren de primeurs van Bordeaux nog volop aan de gang. Maar opvallend was dat heel wat bekende châteaux (Pontent-Canet, Gazin…) zich van de ‘Place de Bordeaux’ niets aantrokken om de prijs te bepalen. Ze communiceerden zelf hun prijs ex-Bordeaux. Even opvallend was de desinteresse van China. Was 2013 dan zo slecht ?We weten intussenmet zeker-heid dat qua volume de metingen al teruggaan tot 1991 om slechter te vinden. Steroenoloog Derenoncourt noemde 2013 in de pers “Een oorlog tegen de natuur.” En inderdaad, niemand noemde 2013 een jaar met een grote toekomst. Noch wat bewaarpotentieel betref, noch fnanci-eel. De blog vanDecanter citeert zelfs JustinOnclin (foto) wanneer die zegt dat “De vraag eerder zwak zal zijn, gewoon omdat de reputatie van dit millésime al gemaakt was vóór de primeurs. De primeurs zullen dan ook kalm verlopen. Een grote vraag zal er dus niet zijn.” Hubert de Boüard van l’Angélus ziet het iets optimistischer: “Het licht staat nu op oranje, maar het zal weldra groen worden !” Bordeaux blijf immers altijd Bordeaux. (div)

V E R S G E O O G S T

Page 6 - Flip num2-2014 nl

This is a SEO version of Flip num2-2014 nl. Click here to view full version

« Previous Page Table of Contents Next Page »