Page 56 - Flip num2-2014 nl

This is a SEO version of Flip num2-2014 nl. Click here to view full version

« Previous Page Table of Contents Next Page »

56 VINO ! | N°2 | APRIL – MEI 2014

WE HOUDEN VAN A :“AMSTERDAM EN ANTWERPEN” .

E

euwenlang was Amsterdam het centrum van de biernijverheid in Nederland. Na het sluiten van de brouwerij van Heineken aan de Stadhou-derskade (1988) viel het doek over de Amsterdamse brouwscene. Recentelijk bloeit de brouw- en biercultuur echter weer als weleer in Amsterdam. Kleine artisanale brouwerijen zien het daglicht, nadat jaren geleden brouwerij t’IJ het goede voorbeeld

gaf. Maar Amsterdam kent ook een aan-tal befaamde kroegen : In de Wildeman, Arendsnest, BeerTemple, Gollem… Pim van Schalk en Kees Volkers (kan het Nederlandser ?) schreven er nu een mooi boek over.

Pim van Schaik,Kees Volkers , Ontdek de bieren van Amsterdam, Stokerkade cul-tuurhistorische uitgeverij, 19,50 Antwerpen kon natuurlijk niet achterblij-ven en gaf het Antwerps kroegenboek uit. Eddy Vereycken, Antwerps kroegenboek, Artus Uitgevers, 15,95. (LDR)

Tervuro

Ter gelegenheid van zijn verjaardag liet Ronan Vandermotten, voorzitter van de Gambrinusclub, een bier brouwen bij brou-werij Triest. Het bier refereert aan een bier dat 100 jaar geleden gebrouwen werd door een Tervuurse brouwerij. Het viel dusdanig in de smaak dat een nieuw brouwsel zich

opdrong. Met de steun van het “Spaans Huis” (onderdeel van vzw 3WPlus) en het gemeentebestuur van Tervuren wordt het bier nu op kleine schaal gecommerciali-seerd : ‘Tervuro’

In het Spaans Huis, schitterend gelegen aan de vijvers in het park van Tervuren, wordt steenvast de kaart van de streekproducten en het streekgevoel getrokken. U kan er terecht voor een lokaal bier of glas wijn en voor kleine streekeigen gerechtjes. Het bier is vanaf 12 maart verkrijgbaar in het Spaans Huis in het Park van Tervuren en te koop in de Woudpoort te Jezus-Eik. Volume : 37,5CL/AlcoholVolume%: 6,5% Kleur : Licht amber, witmazig schuim, trage rustige parel ing / Geur/aro -ma’s : Moutige aanzet , l icht krui -dig , hint van gist, toetsen van hop. Smaak : Medium body, mout, wederom een hint van gist, ietwat bittere afdronk, mooi evenwicht. (LDR)

ONGEFILTERD

België

Bart Lamon (Le Château duMylord), sleept de titel “Sommelier of the Year 2014” in de wacht. Dit na een fnale waarin de drie top-sommeliers van elke provincie in de running waren.

Frank Cornelissen , spraakmakend Belgisch wijnbouwer op de Siciliaanse Etna, komt voor een unieke avond naar België op 28 april. Wie er graag bij wil zijn, contacteert Stéphane Van den Bossche via info@divino.be

Ontdekkingsreis ‘Vin et Culture’ : Per TGV naar de Languedoc van 12 tot 17 oktober 2014 Info : Francis Boone : +32 476 55 36 29.

Voor Torres Chili is België de belangrijkste exportmarkt geworden. Sinds het merk een onderkomen vond bij Mafribel – Le Wine klom België van plaats 13 naar plaats nummer 1 in de wereld.

• Het volgende Kapittel van de Jurade van Saint-Emilion te Brussel, gaat door op 22 oktober 2014. Info : louishavaux@yahoo.fr

• De drie Belgische Gemeenschappen hebben samen bij de Unesco een dossier ingediend om het Belgische Bier te laten uitroepen tot Werelderfgoed, want België beschikt over de grootste keuze aan lokale, authentieke en typische bieren ter wereld, zo luidt de argumentatie.

Wereld

Castel, de grootste Franse wijngroep is – ondanks eerdere problemen met het depone-ren van zijn eigen naam in China – verkozen tot meest populaire merk in China door de Chinese Confederatie van Wijnpublicaties.

Listel SA is de naamvan de nieuwe joint-ven-ture tussen hetzelfde Castel en Vranken. Ze worden op die manier de nieuwe nummer 1 van de wereld in rosé. Vranken behoudt 30% van zijn châteaux en wijngaarden (Listel : 2000 ha), Castel neemt de commercialisering voor zijn rekening.

Bordeaux 2013 wordt nu al zeker de slechts oogst in 22 jaar (1991 was nog slechter), te wijten aan een slechte lente en extreem lage rendementen voor de merlot.

Prijs van de veiling bij de Hospices de Beaune. Voor een vat van 228 liter (pièce) +54% in 2012. Op 17 november 2013 kwam er andermaal 27% bij. De prijsexplosie is te verklaren door de kleine oogst, maar deels ook door de nieuwe interesse vanuit China, zo heet het.

Pierre Richard opent te Parijs in het 13e ar. (13, rue Paul Bert) een wijnboutiek. Daar zal men ondermeer zijn eigen wijnen kunnen proeven, de Corbières Château Bel Evêque.

Een kistje Cheval Blanc 1947 , mythisch jaar natuurlijk, is geveild voor €131.600 door Christie’s. De wijn werd in 1990 herkurkt op het château.

• Zoals al gemeld op onze website gebeurde er een drama op Château La Rivière (Fronsac), James Grégoire overleed in een helikopteron-geval samen met zijn twee Chinese metgezel-len : LamKok, die het kasteel net had gekocht (uit Hong Kong) en diens zoon.

Biowi jn in Frankr i jk. Volgens een IPSOS-studie zouden 33% van alle consu-menten er regelmatig naar grijpen.

AOP Listrac nu ook in wit ? De appellatie maakt steeds meer naam met zijn ‘Bordeaux blancs’. In die mate dat er sprake is van een nieuwe erkenning als A.O.P.

Saint -Emi l ion, Château Faurie de ­Souchard (11 ha die voorheen toebehoorde aan de familie Sciard-Jabiol) werd verkocht aan de familie Dassault.

Patrimoine mondial de l’Unesco : Frank-rijk heef er (uiteindelijk) in toegestemd om de ‘Climats du vignoble de Bourgogne’ en de ‘Maisons, Coteaux et Caves de Champagne’ voor te stellen als Unesco-werelderfgoed.

Page 56 - Flip num2-2014 nl

This is a SEO version of Flip num2-2014 nl. Click here to view full version

« Previous Page Table of Contents Next Page »