Page 52 - Flip num2-2014 nl

This is a SEO version of Flip num2-2014 nl. Click here to view full version

« Previous Page Table of Contents Next Page »

52 VINO ! | N°2 | APRIL – MEI 2014

20 JAAR PROWEIN:

EEN SCHOT IN DE ROOS

Het vaksalon dat “incontournable” geworden is

Vorige maand vond in Düsseldorf de 20e editie van ProWein plaats. Een verjaardagseditie die opnieuw alle records klopte met niet minder dan 4.830 exposanten uit zowat 50 landen. Het geheim van het succes ? De centrale ligging, de ganse wijnwereld verzameld op één plek, de ultramoderne faciliteiten van het beurscomplex en niet in het minst de bijzonder professionele organisatie. Hoe heet zoiets ? “Deutsche Gründlichkeit ”, juist ja. Onder de bezoekers fink wat landgenoten.

‘ProWein is de belangrijkste vakbeurs wereldwijd geworden’, hoorden we een Vlaamse importeur vertellen. ‘Incontournable’, voegde zijn Waalse collega er aan toe. We kunnen ze geen ongelijk geven.

Volk, héél veel volk tijdens het driedaagse jubileum van ProWein. ‘Meer dan 48.000 internationale vakbezoekers’, aldus de organisatoren. Of zo’n 7% procent meer i.v.m. 2013. Moeilijk in te schatten maar druk was het sowieso. Gezellig druk vooral want de beursoppervlakte kan die mensenmassa makkelijk aan en de ruime gangen tussen de standen zorgden voor een vlotte doorstroming. En tevredenheid alom. Nog volgens de organisatoren ‘zouden 97% van de ondervraagde bezoekers hun doelen bereikt hebben en bovendien heel tevreden zijn met het event’. Fraaie cijfers zijn dat. De groei van het aantal bezoekers kwam bovendien niet alleen op rekening van de Europese markten, maar ook van de overzeese gebieden. ‘Het aantal bezoekers uit China en Hong-kong heef zich vergeleken met ProWein 2013 meer dan verdubbeld, ” zegt Reinhard, vicedirecteur van de Düsseldorf Messe. ‘Hieruit is nu al het terugkoppelingsefect van ProWein China merkbaar die afgelopen november in Shanghai haar première heef gevierd’. Nog aan te stip-pen : ongeveer een derde van de bezoekers kwam dit jaar voor het eerst naar de beurs inDüsseldorf. Daarmee was ProWein 2014 niet alleen het centrale platform om bestaande zakenrelaties te onderhouden, maar ook om nieuwe contacten te leggen. Ook dit jaar vormde de internationale groot-, detail- en vakhandel met circa 50 procent de sterkste bezoekers-groep, gevolgd door vakmensen uit de gastronomie en het hotelwezen. Meer dan 70 procent van de bezoekers waren bovendien ‘decisionmakers’.

Flink wat blikvangers én nieuwe trends

Duitsland, dat nota bene een volledige hal voor zijn rekening neemt, blijf één van de absolute blikvangers op ProWein. Dat was van oudsher zo en dat blijf ook vandaag. Net als Oostenrijk trouwens dat zich ook al

met een indrukwekkend paviljoen wist te profleren. Maar ProWein is in de loop der jaren zoveel meer geworden dan louter zijn buurlanden. Al even groot waren die andere traditionele klassiekers als Frankrijk, Italië en Spanje maar ook zowat de ganse ‘Nieuwe Wereld’ tekende present en had qua standenbouw op geen inspanning gekeken.

Apart maar leuk om te ontdekken waren de ‘English wine producers’ die op een gezamelijk paviljoen zowat de ganse Britse wijnproductie voorstelden. Enmet fink wat bijval. En wat te denken van twee Japanse producenten die hun witte ‘Koshu-wijnen’ voor het eerst kwamen presenteren.

Prowein zou uiteraard Prowein niet zijn zonder het bijzonder brede aanbod aan events en aparte proefzones. Het waren er niet minder dan 300. Heel wat bijval noteerden we voor de ‘Champagne lounge’ met meer dan 60 verschillende bubbelwijnen te proeven in een hippe loungy sfeer, de centrale proefzone met een paar honderd wijnen en als thema ‘premiumwijnen, de beste kwaliteit tegen de beste prijs’ en – ook al opvallend – de almaar stijgende belangstelling voor het aparte Spirits compartiment met 400 exposanten. De FIZZ-lounge met als thema ‘Garden –drinks’ – lees gedistilleerd in combinatie met verse groentes-appen – kon alvast rekenen op heel wat belangstelling.

ProWein schrijf jaar na jaar een succesverhaal. En aan dat verhaal is nog lang geen einde in zicht. Dus best maar nu al noteren de data voor volgend jaar : van 15 tot 17 maart, zelfde locatie, Messe Düsseldorf, www.prowein.de

Page 52 - Flip num2-2014 nl

This is a SEO version of Flip num2-2014 nl. Click here to view full version

« Previous Page Table of Contents Next Page »