Page 50 - Flip num2-2014 nl

This is a SEO version of Flip num2-2014 nl. Click here to view full version

« Previous Page Table of Contents Next Page »

50 VINO ! | N°2 | APRIL - MEI 2014

Uitgerekend op het ogenblik dat een aantal wijnproducenten en handelaren zich uitgerust hebben om professioneel gebruik te maken van Facebook, heeft deze sociale netwerksite beslist om het uitsturen van boodschappen (via mail) te gaan rantsoeneren. Het reclamebureau Ogilvy heeft terzake een alarmerend dossier gepubliceerd. Concreet : nog slechts 6% van je fans ontvangt jouw berichten.

Volgens experts zal de toestand nog verergeren. Het businessmodel van Facebook is er uiteraard op gericht om professionals maximaal te doen betalen voor het promoten van hun pagina. En iedereen is daar de dupe van:

• In de eerste plaats : de pioniers die snel bij de zaak waren en in de loop der jaren een pak tijd hebben geïnvesteerd in de belangrijkste sociale netwerksite van de wereld.

• In de tweede plaats : de nieuwkomers. Zij zullen er zelfs niet meer in slagen om een degelijk netwerk uit te bouwen, tenzij ze er pakken geld tegen aansmijten.

Het blijf echter zo dat het duidelijk is dat de toekomst van de zake-lijke communicatie gekleurd wordt door de sociale media. De vraag is alleen: met welk sociaal medium? Vandaag lijken Facebook, Twitter en Linkedin het koptrio te vormen. Maar zijn er geen andere die stilaan de kop opsteken en waar we nog ons voordeel kunnen mee doen ?

Eentje doet alvast veel van zich spreken, met name Instagram. Het werd voor 1 miljard dollar door Facebook (ja, jammer genoeg) opge-kocht. Dit netwerk dat gericht is op het delen van foto’s en korte flm-pjes kende in 2013 een stijging van het aantal accounts met 23%. Insta-gram onderscheidt zich van de andere media doordat het zich baseert op de trend om alles wat men meemaakt te fotograferen of te flmen. Ook wat men drinkt maakt daar deel van uit. Het leven is zeg maar ‘het ideale toneel’ voor Instagram. Het decor is vaak interessant en de opnames tonen vaken een pakmenselijke emoties. Allemaal ‘gefundenes fressen’ voor de wijnsector : emoties, wijn en mooie locaties, wat wil je nog meer om de godendrank te promoten ?

U zit nog niet op Instagram? Wel geen nood, allicht zitten enkele van de wijnen die u vermarkt wel al op de site. Als u het wil weten, schrijf u dan in (gratis app) en tik hashtag (#) plus de wijn die u zoekt (in één woord). Hoogst waarschijnlijk vindt u dan al een pak ‘fotogetuigenis-sen’ van de gezochte wijn. U kan desgewenst ook contact opnemen met de auteurs van de foto’s.

Om een community op te bouwen op Instagram, moet u eerst ‘liken’ en wat commentaar geven bij foto’s van andere Instagrammers. U kan uw account ook synchroniseren met uw account op Facebook om nog meer reacties te krijgen op uw foto’s. Instagram is met andere woor-den een fantastische manier om uw wijnverhaal te vertellen in foto’s. Niet onbelangrijk want u weet dat een beeld soms meer zegt dan dui-zend woorden. En ‘story telling’ is tegenwoordig het codewoord voor marketers.

Een troef van Instagram is dat de prenten mooier worden gemaakt dankzij een aantal flters die geïntegreerd zitten in het programma van de site. Het ziet er allemaal wat professioneler uit dan het oorspronke-lijk was. Een andere troef is dat voornamelijk jonge volwassen op Insta-gram zitten. Het is uw cliënteel van morgen!

De hashtag werkt bij Instagram zoals bij Twitter en het laat u toe om onderwerpen te zoeken die u interesseren (salons, degustaties, events) en te zien wat er gebeurt in uw wereld, en ook wat er gezegd wordt… Kwestie van mee te zijn. U hebt Prowein gemist : tik gewoon even ­#prowein2014 in.

Statigram

Ander handig instrument is Statigram, dat vrij complementair werkt met Instagram. Statigram laat u toe om via de laptop of tablet informatie op te halen rond welbepaalde hashtags. Via Statigram kan u ook uw foto’s van Instagram laten afdrukken, zelfs op andere dragers dan papier.

Voor de volledigheid nog dit : met Instagram kan u ook korte flm-pjes posten (max. 15 sec) om ze te delen. Het lijkt misschien een beetje gadget-achtig op het eerste gezicht, maar op dit ogenblik is het zeker een manier om zich op een eigentijdse manier te onderscheiden. En wie weet hoe dit medium nog zal groeien in de toekomst…

SOCIALE MEDIA

@Facebook : naar af @Instagram: wordt top

door Damien De Koninck

M A R K E T I N G

Page 50 - Flip num2-2014 nl

This is a SEO version of Flip num2-2014 nl. Click here to view full version

« Previous Page Table of Contents Next Page »