Page 24 - Flip num2-2014 nl

This is a SEO version of Flip num2-2014 nl. Click here to view full version

« Previous Page Table of Contents Next Page »

24 VINO ! | N°2 | APRIL – MEI 2014

Vino! Gallery

24

Vino! | n r 2 | april - mei 2014

De Wijnen van Centre-Loire:

Zoveel fnesse, zo dichtbij

Dankzij de E15 die rechtstreeks van Parijs naar het stadje Gien loopt, vinden we de eerste appellatie van de Vins du centre-Loire op amper 4 uurtjes rijden van Brussel. We hebben het over de Coteaux du Giennois, een jonge A.O.P. , die in 1998 de hoogste status kreeg. De totale aanplant bedraagt 200 hectare, waarvan 105 sauvignon blanc en de overige pinot noir en gamay. Zestig kilometer ten zuiden van Gien vinden we Pouilly-sur-Loire, centrum van de bekende appellaties Pouilly-Fumé en Pouilly-sur-Loire zelf. Vermaard om zijn bodem van fossiele oesterschelpen en zoveel meer. Op een totale aanplant van 1.302 hectare vinden we dan ook slechts 30 hectare chas-selas. Deze druif mag in deze regio alleen in de appellatie Pouilly-sur-Loire gebruikt worden.

Ten noordwesten van Pouilly vinden we het vermaarde Sancerre. Hier spreken we van de grootste appellatie uit de regio in termen van aanplant en productie. In San-cerre vinden we behalve sauvignon blanc ook een belangrijke productie van rode wijn

(17.000 hl) en rosé (10.000 hl) op basis van pinot noir. Ten westen van Sancerre ligt de heuvelachtige appellatie Menetou-Salon. Voor velen bekend als de kleine broer van Sancerre. Klein, vooral dan in de beteke-nis van een kleinere productie: er is slechts 535 hectare aanplant verspreid over tien gemeenten, waarvan 348 ha. sauvignon blanc en 186 ha. pinot noir. Met andere woorden: zowat 35% van de aanplant is bestemd voor rode wijn en rosé. Vinden we Menetou-Salon al regelmatig in de bars en brasserieën van Parijs, dan is dat nauwelijks het geval buiten Frankrijk: 88% van de pro-ductie blijf binnen de landsgrenzen. Hier is werk aan de winkel!

Nog verder naar het westen, ter hoogte van Bourges, op de oude ‘terassen’ boven de oevers van de Cher vinden we Quincy. Ook hier spreken we over een kleine appellatie (270 hectare), exclusief beplant met sau-vignon blanc. Net als de vorige appellatie is deze nog maar weinig bekend buiten de grenzen van Frankrijk: slechts 12% van de productie is bestemd voor de export. In het

verlengde van Quincy vinden we Reuilly, een A.O.P. met opnieuw een ander profel: naast sauvignon blanc (109 ha.), vinden we hier fink wat pinot noir (63 ha.) en pinot gris (43 ha.). Hier wordt dus ook behoorlijk wat rode wijn en rosé geproduceerd.

Als jongste appellatie (A.O.P. sinds 2010) biedt de Centre-Loire een buitenbeen-tje, genaamd Châteaumeillant waarvan de wijngaarden (slechts 95 hectare) op dezelfde breedtegraad liggen als de zuide-lijke Bourgogne. Hier vinden we geen witte wijn. Enkel pinot noir, gamay en pinot gris worden hier verbouwd. De rode wijnen en rosé’s van Châteaumeillant worden voorna-melijk geconsumeerd in eigen regio: slechts 2% verlaat de landsgrenzen.

Met andere woorden: elk van de wijnen heeft zijn eigen kwaliteiten en samen maken zij een kleurrijk en heerlijk gevari-eerd verhaal. Hier valt voor ons, Belgen, nog heel wat heerlijks te ontdekken, zelfs in het geslaagde laatste millésime, 2013.

In België gaan we het graag ver zoeken,terwijl er ook dicht bij huis veel fjne en lekkere wijn is.We kennen allemaal Sancerre en Pouilly-Fumé, de sterappellaties uit de Centre-Loire, maar kent u ook Menetou-Salon, Quincy, Reuilly, de Coteaux du Giennois of het kleine Châteaumeillant? Samen vormen deze appellaties de ‘Vins du Centre-Loire’ in het oostelijke deel van de Loire, en dus het dichtst bij ons. En er is goed nieuws: 2013 was een uitstekend jaar in de Centre-Loire.

VINOGALLERY

Page 24 - Flip num2-2014 nl

This is a SEO version of Flip num2-2014 nl. Click here to view full version

« Previous Page Table of Contents Next Page »