Page 3 - Flipbook NL VINO 2-2012

This is a SEO version of Flipbook NL VINO 2-2012. Click here to view full version

« Previous Page Table of Contents Next Page »

3

Baudouin Havaux - Louis Havaux - Dirk Rodriguez

In een tijdperk waarin de fnanciële spanningen de boventoon voeren, weerklinkt er in Bordeaux zowaar enig optimisme. Het ‘rapport 2011’ oogt goed, want de prijzen voor de bordeaux die in bulk wordt verkocht, zijn licht gestegen. Is dat dan zo belangrijk, vraagt u zich af? Het antwoord is ja, want liefst 70% van alle bordeaux verwisselt nog altijd op die manier van eigenaar.

De creatie van Mercure

Het Syndicat van Bordeaux en Bordeaux Supérieur heeft een nieuwe entiteit opgericht ge-naamd ‘Mercure’. Deze heeft de bedoeling om op te treden tegen te lage prijzen. Elke twee maanden verenigen producenten, marketingmensen en afgevaardigden zich om de evolutie van de markt te evalueren en te bekijken of er maatregelen dienen getroffen.

Bordeaux ‘sans indications géographiques’ (VSIG)

Deze stap heeft heel wat voeten in de aarde gehad. Heel het jaar 2011 werd er overlegd met de belanghebbenden uit de wijnsector van Bordeaux. Tenslotte werd op 9 december het charter getekend. Het resultaat is dat er voortaan wijnen uit Bordeaux mogen gebotteld worden onder het zeer generieke etiket ‘Vin de France’. Voor het eerst zal een Bordeaux dus geen ‘Appellation d’Origine Protegée’ (AOP) dragen, noch de naam «vin de Bor-deaux». De ondergetekenden van het charter lichten toe:  “Bedoeling is om de produ-centen de mogelijkheid te bieden zich sneller aan te passen aan nieuwe technische evoluties of aan evoluties op de markt.” Wat dit precies zal meebrengen (Mengen van verschillende oogstjaren? Toevoegen van wijn uit andere regio’s, zelfs landen? Vrijheid inzake druivenrassen? Creëren van erg goedkope merkwijnen? Productie van wijnen met minder alcohol?) is niet duidelijk.

Hernemende handel dankzij de export

Het Syndicat constateert ook voor de gewone Bordeaux en Bordeaux Supérieur dat de handel opnieuw aantrekt. Die opwaartse trend is vooral te danken aan enkele belangrijke exportlanden: China (+110%), Hong Kong (+65%), USA (+30%) en het Verenigd Koninkrijk (+12%) voeren de kopgroep aan

Huidige verdeling per land voor de AOP Bordeaux en Bordeaux Supérieur (% in volume)

Pays : Répartition à l’export et (Evolution : 2010-2011)

China : 21 % (+ 110 %) Duitsland: 16 % (+ 7 %) België: 9 % (+ 5 %)

Verenigd Koninkrijk: 9 % (+ 12 %) Japan : 8 % (+ 5 %) USA : 7 % (+ 30 %) Hong Kong : 4 % (+ 65 %)

Rusland/Letland/Litouwen: 3 % (+ 30%) Canada : 3 % (+2 %) Nederland: 2 % (+ 6 %) Zwitserland: 2 % (+1 %)

Perspectieven voor 2012

De voorraden zouden met 150 tot 200 000 hl afnemen voor de AOC Bordeaux en Bor-deaux Supérieur. Vraag en aanbod lijken elkaar stilaan te vinden. Dit zou kunnen leiden tot een lichte prijsstijging van ongeveer 50 euro per vat van 900 liter. Voor honderden producenten betekent dit dat ze niet langer moeten leven met een strop rond de hals. A la bonheur.

louis.havaux@yahoo.fr

Bordeaux die niet langer ‘Bordeaux’ wil heten

e d i t o

“Voor het eerst zal een Bordeaux dus geen appellatienaam

dragen, noch de naam «vin de Bordeaux”

Page 3 - Flipbook NL VINO 2-2012

This is a SEO version of Flipbook NL VINO 2-2012. Click here to view full version

« Previous Page Table of Contents Next Page »