Page 26 - Flipbook VINO NL 1-2012.ok pdf

This is a SEO version of Flipbook VINO NL 1-2012.ok pdf. Click here to view full version

« Previous Page Table of Contents Next Page »

26

Vino: De CNAOC is minder bekend dan het INAO (Institut National des Appellations d’Origine), maakt dat de werking moeilij-ker?

Bernard Farges: Inderdaad, het INAO is goed bekend op het terrein, al is het maar omdat ze controles uitoefent op de na-leving van bestaande reglementeringen. Elke wijnbouwer in Frankrijk is al wel eens in contact gekomen met het INAO. De CNAOC is een confederatie en staat per defnitie verder af van de wijnbouwers. Hun eigen syndicaat of ‘interprofession’ is de tussenpersoon voor al wat binnen ons domein valt. Vandaar dat we heel wat min-der bekend zijn. Maar dat maakt de confe-deratie nog niet minder nuttig. Neem nu het probleem dat ontstond rond de pro-ductie van rosé: op zeker ogenblik wilde de EU het mengen van rode en witte wijn toes-taan. Tegen zulke beslissing is geen enkel individueel syndicaat opgewassen. Maar als confederatie konden we toen wel een dam vormen tegen Europa en de Franse wijn-boeren hebben dat feit toen gevierd als een

grote overwinning. Dat soort gebeurtenis-sen, waarbij een gemeenschappelijk belang ter sprake komt, bewijst het nut en de noo-dzaak van de confederatie.

Vino: Jullie vertegenwoordigen werkelijk al-le wijnregio’s van Frankrijk?

BF: Ja, ze hebben allemaal een vertegen-woordiging via hun regionale federatie.

Vino: De CNAOC zetelt dus helemaal bo-venaan in het economische spectrum van de Franse wijn?

BF: Onze structuur laat toe om alle AOP’s uit de wijnwereld te vertegenwoordigen ter hoogte van de overheid. We hebben dus een zekere autoriteit, maar daar staan een pak plichten tegenover. Het volstaat niet om in een vergadering wat staan te roepen of te eisen, we spreken hier over dossiers waaraan permanent hard dient gewerkt. Vino: De EU wil een liberalisering van de aanplant. Dat dossier is een heet hangijzer voor jullie neem ik aan?

BF: Absoluut, dat is hét dossier van het mo-

ment. In feite zijn we er al twee jaar mee bezig. We beschouwen het einde van de be-staande reglementering over de aanplant per 31 december 2015 als een regelrech-te catastrofe voor de Franse wijnbouw die toch nog altijd grotendeels teert op fami-liale structuren. De beslissing die door de commissie in 2008 werd genomen is ach-terhaald. Ze werd genomen in een compleet verschillende economische context. On-dermeer de fnanciële crisis heeft bewezen dat een beetje regulering soms beter is dan een blinde deregulering. De CNAOC vecht voor een herintroductie van de reglemen-tering zoals we die kennen. Onze markt is erg kwetsbaar en zo’n maatregel is van aard om de economische gezondheid van de sector op de helling te zetten. We weten nu dat een te snelle groei van de wijngaard-oppervlakte van Cognac en Bordeaux voor langdurige structurele problemen heeft ge-zorgd. Die ervaring overtuigt ons dat het nodig is om niet te licht om te springen met reglementeringen. We proberen het eens te raken met onze Italiaanse, Spaanse, Portu-

Interviewmet de nieuwe CNAOC-voorzitter Bernard Farges

De Nationale Confederatie van Producenten van Wijnen en Geestrijke dranken, afgekort CNA-OC in het Frans, is de beroepsvereniging die via de regionale federaties de wijnsyndicaten van alle AOC’s verenigt. De vereniging werd opgericht in 1924 en huldigde in november 2011 zijn nieuw voorzitter: de jonge en dynamische Bordelese producent Bernard Farges, tevens voorzit-ter van het belangrijke syndicaat van Bordeaux en Bordeaux Supérieur. Eén ding is zeker: er is werk aan de winkel.

Opgetekend door: Bernard Sirot

Page 26 - Flipbook VINO NL 1-2012.ok pdf

This is a SEO version of Flipbook VINO NL 1-2012.ok pdf. Click here to view full version

« Previous Page Table of Contents Next Page »